Coronaåret – en svår prövning för världens kvinnor

New Delhi, 210311 (IPS) – Under det år som coronapandemin svept över världen har situationen blivit särskilt svår för kvinnor – på en rad områden. Det uppger många av de aktivister och experter som IPS talat med.

I det krigshärjade Jemen har aktivisten Kawkab al-Thaibani fortsatt sin kamp för att kvinnors röster ska höras i kampen för fred.

– Kriget är den största utmaning vi står inför, men den bristande viljan att låta kvinnor ingå i några förhandlingar är ytterligare en utmaning, säger hon till IPS.

Enligt Kawkab al-Thaibani har diskrimineringen av de jemenitiska kvinnorna även varit tydlig genom de åtgärder som har genomförts under pandemin.

– Butiker som drivs av kvinnor har tvingats stänga, medan affärer som ägs av män inte har behövt göra det. Det handlar om diskriminering. Företag som drivs av kvinnor anses inte vara viktiga – trots att det är de jemenitiska kvinnorna som har det ekonomiska ansvaret inom familjerna.

I samband med ett möte om coronapandemin som tidigare organiserades av IPS betonade WHO-rådgivaren Saima Wazed att krisen har slagit hårt mot många kvinnor vars arbetsbörda ökat ytterligare – genom ännu mer obetalt hemarbete.

– Och kvinnor inom den informella sektorn drabbades först eftersom de blev av med möjligheterna till de små inkomster de tidigare haft.

Samtidigt står det också klart att skolnedstängningarna kan få förödande konsekvenser för många flickor. FN-organet Unesco har varnat för att många miljontals flickor kanske aldrig kommer att återvända till skolan – vilket innebär att många års kamp för ökad jämställdhet nu kan gå förlorad.

Dessutom ökar riskerna för att flickor ska bli bortgifta redan som barn. Unesco betonar att skolan inte bara innebär en chans till en bättre framtid för flickor, utan dessutom fungerar som deras ”livlina”.

Irlands tidigare president Mary Robinson har sagt till IPS att coronapandemin riskerar att slå hårt mot allt det jämställdhetsarbete som hon och andra aktivister ägnat hela sina liv åt att kämpa för.

Turkiet är samtidigt ett av alla länder där våldet mot kvinnor uppges ha förvärrats under krisen, berättar journalisten Nazlan Ertan för IPS.

– Nästan hälften av alla kvinnor uppger att de har utsatts för någon form av fysisk eller psykisk misshandel under sina liv, och nu har våldet i nära relationer ökat.

Sania Farooqui