FN: Många år kvar till jämställdhet inom världspolitiken

New York, 210315 (IPS) – Det kommer att dröja ytterligare 130 år innan lika många kvinnor som män innehar de högsta politiska befattningarna i världens länder, om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt. Det uppger FN i en ny rapport.

Enligt uppgifter från UN Women har endast 23 av FN:s 193 medlemsländer en kvinnlig stats- eller regeringschef. I en stor majoritet av länderna har aldrig en kvinna suttit på den högsta politiska positionen.

I en ny rapport slår FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fast att om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu kommer det att dröja 130 år innan det råder en jämn könsfördelning inom den internationella toppolitiken.

Generalsekreteraren lyfter fram att studier har visat att kvinnor och män på högre positioner har liknande bakgrunder i fråga om utbildning, ålder och erfarenhet. Att män i så mycket högre grad än kvinnor utses till de högsta positionerna beror därför inte på deras meriter, utan på uppfattningen att män är bättre lämpade på grund av deras kön, skriver han.

Enligt rapporten är 21 procent av världens ministrar för närvarande kvinnor, vilket är en viss ökning jämfört med 2010. I endast 14 av världens länder består dock regeringarna till minst hälften av kvinnliga politiker. Samtidigt finns det enligt rapporten 40 regeringar i världen där mindre än var tionde medlem är kvinna, medan de utgör färre än en femtedel i 54 länder.

Antonio Guterres påpekar att utvecklingen mot fler kvinnliga ministrar för närvarande går så långsamt att det kommer att dröja mycket länge innan världens regeringar består av lika många kvinnor som män.

Generalsekreterarens rapport läggs denna vecka fram inför FN:s årliga kvinnokommission, vars möte kommer att pågå fram till slutet av nästa vecka.

Thalif Deen