Namibia planerar att sälja vilda elefanter – trots protester

New York, 210201 (IPS) – Myndigheterna i Namibia planerar att sälja 170 vilda elefanter på en auktion – trots omfattande protester från miljövänner.

Över 100 000 personer har skrivit under en protest mot planerna, där även en ovanlig form av elefanter som är anpassade till ett liv i öknen uppges ingå. Landets miljödepartement har trots kritiken meddelat att auktionen kommer att gå vidare som planerat.

Försäljningen skulle genomföras i fredags, men under helgen uppgav organisationen Windhoek For Elephants att miljödepartementet hade meddelat att processen kommer att gå vidare under denna vecka.

Enligt myndigheterna ingår försäljningen i en strategi för att skydda elefantpopulationen.

Kritiker menar dock att den bygger på felaktiga uppgifter om hur många elefanter som finns i landet – och överdrivna rapporter om att den ökande elefantpopulationen skulle orsaka fler konflikter mellan djur och människor.

Enligt miljöorganisationer är en stor majoritet av de elefanter som enligt myndigheterna lever i Namibia egentligen djur som rör sig över gränserna mellan Namibia, Angola, Zambia och Botswana.

Namibias miljödepartement uppger att antalet elefanter i landet har ökat från uppskattningsvis 7 500 individer 1995, till över 24 000 djur i dag – varav en stor andel ska leva utanför landets nationalparker.

Vissa bedömare menar i stället att den verkliga siffran är mycket lägre och att de 170 vilda elefanter som nu ska säljas utgör 3 procent av alla elefanter som finns i landet.

Namibia var det enda afrikanska landet med en stor elefantpopulation som valde att inte delta i en stor internationell studie som genomfördes 2016 för att ta reda på hur många elefanterna var. En studie som kom fram till att kontinentens elefanter snabbt hade minskat i antal.

Mark Hiley vid organisationen National Park Rescue säger att elefanthonor under tusentals år har lett sina hjordar på gränsöverskridande vandringar.

– Och trots att vi under de senaste hundra åren har slaktat 95 procent av alla elefanter genomför de sista hjordarna fortfarande sina vandringar. Dessa elefanter ”tillhör” inte någon och Namibias förslag om att fånga in och exploatera dem bör ses som ett brott mot naturen, säger Mark Hiley.

Namibias miljödepartement uppger dock att det finns för många elefanter i landet, och menar att auktionen syftar till att minska de konflikter som uppstår mellan elefanter och människor.

Kritiker menar dock att det är ett argument som inte beaktar att det finns metoder för att skydda både människor på landsbygden och vilda djur.

– Vi har presenterat lösningar på de påstådda konflikterna – däribland att förflytta vattenkällor längre bort från byar och genom uppförandet av elstängsel – men myndigheterna är inte intresserade. Det är uppenbart att detta handlar om pengar, säger  miljöaktivisten och naturguiden Stephan Scholvin från Namibia.

Namibia är ett av tre afrikanska länder som utan framgång har drivit frågan om att få rätten att sälja sina lager av elfenben, en handel som är förbjuden. Att detta inte tillåts beror på att även en begränsad handel skulle kunna driva på tjuvjakten på elefanter.

Kritiker menar dessutom att det finns en risk för att myndigheterna planerar att utvidga oljeutvinningen i Okavangodeltat, som brukar beskrivas som ett av elefanternas få kvarvarande skyddade områden.

Alison Kentish