Qatar anklagar Förenade arabemiraten för diskriminering

New York, 200911 (IPS) – Qatar återupprepade förra veckan sina anklagelser om att Förenade arabemiraten utövar diskriminering mot emiratets medborgare. Bedömare menar att anklagelserna inte kommer att bidra till en ökad stabilitet i regionen kring Persiska viken.

Företrädare för Qatar framförde anklagelserna inför Internationella domstolen, ICJ, som är FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar – med hänvisning till FN:s konvention mot rasdiskriminering. Anklagelserna handlar bland annat om att qatariska medborgare ska ha utvisats från Förenade arabemiraten på grund av sin nationalitet.

– År 2017 började Förenade arabemiraten med oöverträffat diskriminerande åtgärder inriktade mot medborgare från Qatar, sade Mohammed Abdulaziz Al-Khulaifi, juridiskt ombud för Qatars utrikesdepartement, vid en hearing som hölls vid ICJ förra veckan.

Enligt Qatar började diskrimineringen efter att Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Egypten och Bahrain bröt de diplomatiska förbindelserna med emiratet 2017. Detta med hänvisning till att Qatar påstods ge stöd till terrorgrupper.

Michael Stephens, vid tankesmedjan Foreign Policy Research Institute, säger till IPS att det råder stora politiska skiljaktigheter mellan Qatar och Förenade arabemiraten.

– Men sättet som detta har hanterats på har varit mycket skadligt och har inte lett fram till några av de resultat som Förenade arabemiraten från början hade förhoppningar om, säger han.

Michael Stephens menar att konflikten innebär en utmaning för hela regionen.

– Det är inte bra, eftersom deras rivalitet utspelas i svagare länder, som i Libyen och Somalia, där politiken polariseras. Jag anser inte att detta är bra för stabiliteten kring Persiska viken, betonar han.

Samira Sadeque