Trump kan tala inför tom generalförsamling

New York, 200820 (IPS) – Inför den kommande allmänna debatten i FN:s generalförsamling har världsorganisationen meddelat att högkvarteret till stora delar kommer att förbli tomt, på grund av coronakrisen. Samtidigt kan Donald Trump, som avslutat eller dragit in på stödet till flera FN-organ, bli ensam världsledare att hålla sitt anförande på plats.

Relationen mellan FN och Donald Trump har länge varit ansträngd. Sedan han tillträdde som USA:s president i januari 2017 har Donald Trump avslutat eller dragit ner på stödet till flera FN-anknutna organ, som WHO, UNRWA, Unesco och FN:s människorättsråd.

Och trots att de allra flesta inom FN-högkvarteret arbetar på distans på grund av coronakrisen uppges det att Donald Trump planerar att hålla sitt anförande i generalförsamlingen i mitten av september på plats.

Förra månaden sade nämligen USA:s FN-ambassadör Kelly Craft att presidenten kan bli ”den enda världsledaren som talar på plats”, samtidigt som hon påpekade att FN fyller 75 år i år ”vilket gör det hela extra speciellt”.

FN-högkvarteret har varit ödsligt sedan nedstängningarna i spåren av coronakrisen inleddes i slutet av mars, och kommer enligt planerna att förbli det även den kommande tiden.

Den tidigare biträdande generalsekreteraren Kul Gautam säger med tydlig sarkasm till IPS att världen kan låta Donald Trump tala inför årets generalförsamling och låta det ”bli hans sista hurrarop inför en tom församling där världsledare kan håna honom på avstånd och vinka honom adjö”.

Han påpekar samtidigt hur viktigt USA har varit för FN historiskt.

– Alla landets presidenter, oavsett om de varit demokrater eller republikaner, har lämnat vissa positiva bidrag till att stärka FN och en värld byggd på multilateralism, säger han.

Med undantag av Donald Trump, enligt Kul Gautam.

Eftersom den amerikanska presidentvalskampanjen lamslagits av den omfattande pandemin i USA kan det tänkas att Donald Trump ser möjligheten att tala inför generalförsamlingen som en chans att stärka sina chanser inför valet den 3 november. Hittills ligger han efter sin demokratiske motståndare Joe Biden i opinionsmätningarna.

Det skulle samtidigt vara djupt ironiskt med tanke på hur nedlåtande han uttalat sig om FN:s institutioner.

Samtidigt är Donald Trump känd för att ofta kunna ändra sig, så det är fortfarande fullt möjligt att han överger tanken på att tala inför en tom generalförsamling.

FN:s talesperson Farhan Haq har sagt att medlemsländerna känner till att de inför generalförsamlingens debatt har flera alternativ, bland annat genom att delta med förinspelade meddelanden, eller i vissa fall, genom att delta på plats.

– Vi förväntar oss att alla medlemsländer kommer att förhålla sig till behovet av att hålla nere antalet personer, sade Farhan Haq nyligen.

Thalif Deen