Sjukvårdare måltavlor i krigets Syrien

New York, 200402 (IPS) – Sjukvårdsarbetare i rebellkontrollerade områden vittnar om att de gripits och torterats på grund av sina livsviktiga insatser i krigets Syrien.

Över 580 attacker mot sjukvårdsinrättningar har genomförts sedan krigets början uppger den USA-baserade organisationen Läkare för mänskliga rättigheter. I majoriteten av fallen ska attackerna ha skett av Bashar al-Assad-regimens styrkor och dess allierade.

Syriens regim, som backas upp av ryskt flygvapen och Iranstödda styrkor och allierade miliser, har upprepade gånger kritiserats för att medvetet rikta in sig på läkare, kliniker och ambulanser i försöken att ta full kontroll över landet.

Att göra hälso- och sjukvårdsarbetare till måltavlor i konflikter är olagligt enligt internationell rätt. Men det är just det som den syriska regimen gjort, uppger organisationen Läkare för mänskliga rättigheter.

I en av deras rapporter berättar 21 läkare, apotekare, volontärer och annan sjukvårdspersonal hur de gripits, torterats och fängslats för sitt arbete med att hjälpa civila i rebellkontrollerade områden. Några har utsatts för brännskador, elchocker och sexuella övergrepp.

En kirurg som kallas Youssef i rapporten berättar att han började vårda skadade demonstranter i början av det syriska upproret 2011. Sju civilklädda personer från säkerhetsstyrkorna grep honom på ett sjukhus i området Qalamoun, norr om huvudstaden Damaskus i augusti det året och förde honom till al-Nabek där han visiterades och låstes in i en liten cell. Han torterades mellan en och tre timmar om dagen, utsattes för elchocker och slag med betongfyllda rör. Förhörsledarna frågade om han stödde ”terrorister” och krävde att han skulle namnge kollegor och tvingade honom att underteckna erkännanden. Han släpptes till slut efter fyra månader. Under några månader vårdade han skadade vid ett fältsjukhus i provinsen Idlib i nordvästra Syrien, innan han korsade gränsen in till Turkiet 2014.

”Regimen i Syrien har kriminaliserat arbetet med hälso- och sjukvård till alla oavsett politisk tillhörighet,” skriver organisationen Läkare för mänskliga rättigheter, i rapporten.

Uppgifterna visar att Assads styrkor gripit sjukvårdspersonal. De har misshandlat, förnedrat och frågat ut dem om de vårdat sårade rebeller och civila i rebellkontrollerade områden i försök att få dem att erkänna att de gjort sig skyldiga till landsförräderi eller terrorbrott. Styrkorna uppges också ha systematiskt angripit hälso- och sjukvårdsanläggningar och sjukvårdspersonal som en del av en bredare krigsstrategi som syftar till att bryta ner civilbefolkningen och tvinga dem till underkastelse.

James Reinl