Möte om slaveri ställs in på grund av coronakrisen

New York, 200401 (IPS) – Coronaviruset har redan satt stopp för tre viktiga FN-konferenser – om kvinnors rättigheter, kärnvapennedrustning och om ursprungsbefolkningars rättigheter. Och förra veckan tvingades ett möte och en minnesstund om den transatlantiska slavhandeln och dess moderna arv ställas in.

Generalförsamlingens ordförande, nigerianen Tijjani Muhammad-Bande, var uppenbart besviken över att evenemanget fick ställas in på grund av covid-19-pandemin.

Han betonade samtidigt att coronavirusets snabba spridning belyser behovet av att människor ”öppnar sina sinnen för andras upplevelser”. Detta med hänvisning till de 15 miljoner afrikaner som under tvång fördes bort från sina hemländer och utsattes för ”fruktansvärda grymheter och bestals på sin värdighet, sin frihet och sin identitet”.

Samtidigt påminde Tijjani Muhammad-Bande om de grymheter som även begås i dag, inom det som brukar benämnas som en modern form av slavhandel.

– Det är alla medlemsstaters skyldighet att utrota människohandel, tvångsarbeten, träldom och slaveri. Ingen av oss kommer att vara fria på riktigt så länge som andra människor lider, betonade han.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, som just nu tvingas arbeta mycket hårt för att hålla verksamheten inom världsorganisationen igång, påminde samtidigt om att den transatlantiska slavhandeln utgör ”ett av största brotten i mänsklighetens historia”.

– Och vi fortsätter att leva i dess skugga, sade FN-chefen.

Detta med anledning av att mängder av människor även i dag lever under slavliknande förhållanden.

FN:s arbetsorganisation, ILO, har genomfört en omfattande studie som kommit fram till att det handlar om över 40 miljoner människor i världen, varav 25 miljoner som sitter fast i tvångsarbeten och ytterligare 15 miljoner som utsatts för påtvingade äktenskap – en grupp där en stor majoritet utgörs av flickor eller kvinnor.

BBC rapporterade nyligen om att en man från Samoa dömts som skyldig till över 20 åtalspunkter efter att ha bedrivit slavhandel med landsmän på Nya Zealand. Mannen riskerar nu upp till 20 års fängelse, enligt BBC.

Karolin Seitz vid den Bonn-baserade organisationen Global Policy Forum, välkomnar den fällande domen i Nya Zeeland, men påpekar samtidigt för IPS att i synnerhet företag som bedriver människohandel fortfarande undgår straff i många länder.

Handeln med människor anses i dag vara världens snabbast växande kriminella verksamhet och ILO beräknar att den varje år genererar vinster på närmare 150 miljarder dollar.

Thalif Deen