Urfolk varnar för att miljöförstöring ökar riskerna för pandemier

New York, 200324 (IPS) – Ledare för olika ursprungsbefolkningar menar att omvärlden i högre grad måste lyssna på dem i frågor som berör miljö och klimat – och påminner om hur klimatförändringar kan öka riskerna för globala hälsokriser.

Medan världen kämpar med effekterna av coronavirusets snabba spridning har det globala fokuset hittills legat på antalet insjuknade och döda samt de insatser som görs för att försöka hejda virusets spridning. Hittills har dock lite sagts om de möjliga kopplingarna till klimatförändringarna.

Frågan togs dock upp av de ledare för ursprungsbefolkningar som nyligen deltog i ett panelsamtal inom det journalistiska initiativet Covering Climate Now i New York.

Mina Setras, som tillhör det indonesiska dayak pompakng-folket, valde att belysa frågan genom att berätta om ett tillfälle då stadsbor på besök valt att ta med sig eget dricksvatten på flaska, av oro för att det lokala dricksvattnet skulle vara förorenat. En av de äldre i folkgruppen reagerade då genom att säga:

– Det här är problemet med er stadsbor – ni äter och dricker döda ting. Som med vattnet som redan finns i en flaska. Det vattnet är dött. Och de frysta grönsaker ni köper på varuhuset, de är alla döda växter, berättade Mina Setras, som är biträdande generalsekreterare för urfolksorganisation Aman.

Anekdoten bör enligt ledare för urfolken ses som en påminnelse om behovet av att diskutera coronavirusets spridning i ett större perspektiv – med fokus på frågan om miljöförstöring och klimatförändringar kan öka farorna för pandemier. Och behovet av att ursprungsbefolkningar i högre grad konsulteras för att undvika framtida katastrofer.

Många experter menar att coronaviruset kommit från fladdermöss. Samtidigt menar vissa bedömare att problematiken är större än så.

I februari belystes frågan om hur skogsskövling kan vara en bidragande faktor, i en artikel i den amerikanska tidskriften The Nation. Detta eftersom skövlade skogar leder till att många vilda djur blir av med sina naturliga habitat, vilket gör att de tvingas flytta till miljöer som ligger närmare människor. Och det leder i sin tur till ökade kontakter mellan djur och människor.

Levi Sucre Romero, som tillhör bribri-folket i Costa Rica, sade vid panelsamtalet att vår planet inte bara är i obalans i fråga om klimatet, utan att det också gäller för hur den globala ekonomin fungerar.

– Det coronaviruset säger till världen är samma budskap som vi kommit med i tusentals år – att om vi inte ser till att skydda den biologiska mångfalden och naturen så kommer vi att drabbas av fler och ännu värre hot i framtiden, sade Levi Sucre Romero.

Levi Sucre Romero påminde samtidigt om ett uttalande från FN, där världsorganisationen betonade behovet av att det globala samfundet i högre grad samarbetar med ursprungsbefolkningar för att ta del av deras traditionella kunskaper.

Vid sidan av att skogsskövling gör att djur och andra arter kommer närmare människor så är ett annat problem hur djur som transporteras till städerna behandlas av människor – något som kan fungera som en utlösande faktor för globala kriser.

Budskapet från urfolkens ledare är samtidigt att botemedlen för framtida pandemier mycket väl kan finnas på deras territorier – och att det därför är av högsta vikt att dessa marker och dess biologiska mångfald skyddas.

Samira Sadeque