Egenproducerad biogas blev ett lyft

Foz do Iguaçu, Brasilien, 200324 (IPS) – Biogas har börjat bli allt viktigare för den brasilianska elproduktionen. Flera boskapsuppfödare vittnar om vinsterna med att använda gödsel för småskalig biogasproduktion.

– Förr var det komplicerat – jag fick ha lunch tillsammans med flugorna, förklarar Pedro Colombari med ett skratt.

Han har en gård där han har 5 000 grisar och 400 kor utanför en liten stad i södra Brasilien.

Biogasproduktionen håller numera sjukdomsspridande insekter borta, genom utvinningen av gasen. Biogasen bildas när organiskt material som till exempel gödsel bryts ner av bakterier i en syrefri miljö.

– De smittspridande insekterna har i princip försvunnit, säger han.

Elen som produceras täcker behovet bland närliggande gårdar i kommunen São Miguel do Iguaçu i Brasilien, fyra mil från staden Foz do Iguaçu, som ligger på gränsen mot Argentina och Paraguay.

Ademir Escher, som också har en gård, säger att den största fördelen är att stanken från gödslet som han använder minskat med ”mellan 70 och 80 procent”.

Sedan i juli förra året har gödsel från hans 1 200 grisar använts för att producera biogas för ett litet kraftverk i Entre Rios, 13 mil från Foz do Iguaçu. Han är en av 18 grisuppfödare som producerar nästan alla el som behövs för kommunens kontor och verksamhet i Entre Rios som har 4 600 invånare.

Kraftverket har en kapacitet på 480 kilowatt och är en del av ett program kopplat till Itaipu-kraftverket i Paraná-floden på gränsen mellan Brasilien och Paraguay. Programmet har syftet att främja alternativa energikällor och teknisk innovation i området.

 

Mario Osava