FN-rapport: Efterfrågan på fisk ökar snabbt

New York, 191212 (IPS) – Över tre miljarder människor är beroende av fisk för sitt protein- och näringsintag enligt en FN-rapport från september i år. Samtidigt har efterfrågan på fisk ökat dubbelt så fort som befolkningsökningen de senaste två årtiondena.

Nyligen träffades experter vid ett symposium arrangerat av FN:s jordbruksorganisation FAO för att diskutera behovet av hållbart fiske och hur världen ska få denna ekvation att gå ihop.

Att skapa en mer hållbar fiskeindustri hör tätt ihop med klimatförändringarna, menar experterna. Varmare hav kan påverka tillgången på fisk negativt och eftersom miljarder människor, särskilt i vissa fattiga delar av världen, är beroende av fisk, så kan det påverka deras livsvillkor mycket negativt, enligt rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

I mindre östater där fisk står för hälften av det animaliska protein som invånarna äter kan resultatet bli förödande om fisken exempelvis migrerar från deras kuster. 97 procent av alla fiskare lever i utvecklingsländer och för många kustbor är fisket en livlina. Nästan hälften av alla som arbetar i fiskeribranschen är kvinnor.

Professorn och forskaren George Kent, som har studerat fisktillgång och matsäkerhet i över 20 år, varnar för att varmare hav och ohållbart fiske kan få katastrofala följder.

– Det händer redan idag i Indien och runt Bengaliska viken, och i afrikanska kustbyar. I vissa fall beror katastrofen på att båtar utifrån fiskar ut havet som är basen för lokalsamhällets överlevnad, säger han.

 

Samira Sadeque