FN under ökad press inför 75-årsdagen

New York, 191022 (IPS) – Nästa år kommer det att ha gått 75 år sedan FN bildades. Firandet kommer dock att ske samtidigt som det internationella samarbetet är hotat, högernationalismen växer och de auktoritära styrena vinner mark liksom spridandet av desinformation. Dessutom står världsorganisationen inför en ekonomisk kris.

Inför 2020 står FN inför en av de värsta ekonomiska kriserna på länge. Generalsekreterare Antonio Guterres har till och med varnat för att det krävs insatser omgående – annars finns det en risk för att världsorganisationen inte längre kommer att kunna ”fungera väl”.

– Jag vädjar till er att hjälpa FN att stå på en sund finansiell grund, sade han nyligen vid ett möte inför den så kallade G77-gruppen, som består av 134 utvecklingsländer, plus Kina.

Sesheeni Joud Selvaratnam vid biståndsorganisationen ActionAid säger till IPS att FN kommer att fira 75 år i en värld som står inför en klimatkris samtidigt som antalet hungrande ökar och kampen för social rättvisa och jämställdhet har mötts av bakslag.

– Det är inte för sent att få arbetet för de globala hållbarhetsmålen på rätt spår igen. Men de toppmöten som ska hållas 2020 måste uppvisa en politisk vilja och ett ledarskap som resulterar i verkliga åtgärder ute på fältet.

Sesheeni Joud Selvaratnam påpekar att det inte räcker att regeringsrepresentanter kommer till högnivåmöten och levererar löften.

– Regeringarna måste hållas ansvariga gentemot sina medborgare genom att leverera i enlighet med sina löften inför 2030 – och se till att de mest utsatta inte lämnas på efterkälken.

Jens Martens, som är ordförande för organisationen Global Policy Forum, menar samtidigt att de många toppmöten som gick av stapeln vid FN-högkvarteret i september ledde till vissa resultat – som att många regeringschefer nu medger att världen står inför en klimatkris och är i behov av en hållbar utveckling.

– Dessa länder har lanserat mängder av nya satsningar för genomförandet av de globala målen. Och det är naturligtvis bättre än den destruktiva politik som förs av Trump, Bolsonaro och andra, säger han.

Samtidigt påpekar Jens Martens att det globala samfundet måste göra mycket mer än att delta i möten och hålla fagra tal.

– Så länge som regeringar inte genomför de grundläggande förändringar som krävs för en hållbar utveckling, så förblir detta bara symboliska gester.

Jens Martens säger att världen är i behov av finanspolitiska åtgärder för en ökad rättvisa som ligger i linje med de globala hållbarhetsmålen – samt ett snabbt skifte bort från den fossila ekonomin.

Teresa Anderson, som är klimatexpert vid ActionAid, lyfter fram att så många vanliga människor runt om i världen under året har gått ut på gatorna och krävt åtgärder när det gäller klimatkrisen.

– De har avslöjat de rika, förorenande ländernas misslyckanden och kräver att de ska bemöta klimatkrisen med de åtgärder som krävs, säger hon till IPS.

– Inför klimat-toppmötet i Santiago i december kräver vi finansiella satsningar som ska gå till att åtgärda de orättvisor klimatförändringarna ger upphov till, säger Teresa Anderson.

Thalif Deen