Nytt sätt att rena vatten kan rädda liv

Sydney, 191022 (SciDev.Net/IPS) – En billig utrustning som tillför små mängder klor till vattenpumpar kan minska förekomsten av diarré hos barn med 23 procent. Det visar en studie som genomförts i Bangladesh.

Diarré är den näst vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år. Omkring 525 000 barn dör i diarré varje år, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. FN:s barnfond Unicef uppger att nära 60 procent av de som dör till följd av diarré gör det på grund av förorenat dricksvatten, bristande sanitet och hygien.

Resultaten, som publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet i augusti, visar på en minskad användning av antibiotika bland familjer som tar vatten från pumpar som är utrustade med klortabletter som gradvis löses upp och renar vattnet. Studien omfattar över tusen barn under fem år i städerna Dhaka och Tongi.

– Även om vi inte har några uppgifter kring sjukdomsframkallande ämnen och organismer, kan vi se att antibiotikaanvändningen minskat bland hushållen, säger Amy Pickering från Tufts Universityi USA som är forskningsledare och författare till den nya studien.

Hon framhåller att även antibiotikaresistens är en viktig folkhälsofråga i låginkomstländer i Asien.

– Och denna nya teknik kräver ingen beteendeförändring av användare – rent dricksvatten kommer direkt från pumpen. Det här kan användas för att minska förekomsten av olika magsjukdomar i låginkomstsamhällen, säger hon.

Tidigare forskning har fokuserat på hur hushållen själva kan rena vattnet genom att tillsätta klor. Klor är ett av de billigaste och mest lättillgängliga metoderna för att rena dricksvatten, men dålig smak och dålig lukt av klorerat vatten utgör stora hinder för användningen, förklarar Sonia Sultana från International Centre for Diarrhoeal Diseases Research, Bangladesh.

Den nya utrustningen som testats avger en mycket låg klordos vilket förbättrat smaken samtidigt med vattenkvaliteten. Forskarna hoppas att studien kan bidra till att användningen av den här typen av automatisk rening kan skalas upp och därmed medverka till att uppnå det globala målet om att säkerställa tillgången till rent vatten för alla.

Omkring en miljard människor globalt använder pumpar som har vatten som inte uppfyller internationella säkerhetsstandarder. Bland annat visar vattenprover från pumpar i Bangladeshs huvudstad Dhaka att mer än hälften innehåller förhöjda bakteriehalter av E.coli, vilket orsakar kräkningar och diarré, och är en vanlig dödsorsak bland barn i Asien och Stillahavsområdet.

– Denna teknik för klorrening av vatten kommer att minska förekomsten av diarré orsakad av E.coli, säger Trevor Duke, chef för centret för internationell barnhälsa vid University of Melbourne.

Men även om tekniken kan användas på många platser kommer det inte att kunna förhindra alla fall av diarré eftersom smitta också kan spridas via luften, tillägger han.

Klortabletterna kan användas för att rena upp till 180 000 liter vatten.

Trevor Duke påpekar dock att det kan finnas en risk för stöld av utrustningen eftersom den är lätt att avlägsna från pumparna.

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net.

 

Neena Bhandari