Omvälvningen i Sudan ger hopp om Darfur

New York, 190828 (IPS) – Övergången mot ett civilt styre i Sudan innebär en möjlighet att få ett slut på det etniska våld som plågar Darfur, samt öppnar för att den fredsbevarande styrkan ska kunna avsluta sitt uppdrag i provinsen. Det säger Jean-Pierre Lacroix, som är chef för FN:s fredsbevarande insatser.

På måndagen meddelade Jean-Pierre Lacroix säkerhetsrådet att FN-styrkan UNAMID kan börja minskas från och med november – om situationen i Sudan fortsätter att förbättras.

Efter att den auktoritäre presidenten Omar al-Bashir tvingades avgå efter stora folkliga protester i april har nu ett övergångsstyre bestående av både civila och militära företrädare tagit över makten i landet. Övergångsrådet ska enligt planerna styra under de kommande tre åren, innan val kan anordnas.

– Detta innebär en möjlighet att definitivt sätta punkt för konflikten i Darfur, sade Jean-Pierre Lacroix.

Han påminde dock samtidigt om hur viktigt det är med ett starkt internationellt stöd till Darfur och hela Sudan.

– I synnerhet med tanke på den ekonomiska krisen, som utlöste de politiska förändringarna.

I juni i år beslutades att återkallandet av UNAMID:s personalstyrka på 5 600 soldater skulle sättas i pausläge. Den fredsbevarande styrkan skickades till Darfur 2007 på grund av de strider som blossat upp mellan rebeller och sudanesiska regeringsstyrkor.

Sudans nya ledning har dock utlovat att de ska återuppliva arbetet för att åstadkomma fred i Darfur och i andra utsatta regioner, även om det fortfarande är oklart om de civila eller militära krafterna inom övergångsrådet kommer att vara starkast.

Hittills har dock inte de politiska förändringarna i huvudstaden Khartoum påverkat situationen i Darfur, påpekade Jean-Pierre Lacroix. Fortfarande strider rebeller med regeringsstyrkor och en paramilitär gruppering.

Sudans FN-ambassadör Omer Mohamed Ahmed Siddig vädjade samtidigt till FN att lyfta ett vapenembargo mot Darfur och uppmanade de fredsbevarande styrkorna att börja dra sig tillbaka i enlighet med en tidigare uppgörelse, som innebär att tillbakadragandet ska vara avslutat i juni nästa år.

– Att uppnå fred kommer att vara min regerings prioritering under de kommande sex månaderna. Vi uppmanar det internationella samfundet att samarbeta med min regering för att förmå revolutionärerna som slogs mot den förra regeringen att förena sig med oss, i syfte att lindra plågan för dem som lidit av krigets konsekvenser, sade Omer Mohamed Ahmed Siddig.

Darfur är dock inte den enda oroliga regionen i Sudan. På söndagen utlyste övergångsrådet undantagstillstånd i Port Sudan, vid Röda havet, efter att strider brutit ut. Enligt polisen hade minst 16 personer dödats.

Den brittiske FN-ambassadören Jonathan Allen vände sig till det nya styret i Sudan och talade om att det finns anledning att känna hopp och optimism inför att ett nytt kapitel nu kan inledas i landet, som varit så utsatt för etniska konflikter.

– Den nya regeringen har utlovat att arbeta för en rättvis, fullständig och hållbar fred i Sudan och sagt att fredsprocessen kommer att prioriteras. Vi uppmanar alla sidor att omedelbart och utan förbehåll engagera sig i samtal, för att slutligen komma fram till en fredlig lösning på konflikten i Darfur, sade Jonathan Allen.

Efter att den förra presidenten störtats fortsatte demonstranter i Sudan att protestera med krav på en snabb övergång till en civil regering. Den uppgörelse som nu har gjorts mellan proteströrelsens ledare och militären satte punkt för många månader av politiskt kaos.

Spänningarna mellan militären och de civila ledarna förväntas dock leva vidare i premiärminister Abdalla Hamdoks övergångsregering.

Vid sidan av det politiska kaoset har Sudan dessutom drabbats av översvämningar i 17 av landets 18 regioner. Minst 62 dödsfall har rapporterats enligt myndigheterna, samtidigt som tusentals människor tvingats bort från sina hem av vattenmassorna.

James Reinl