Proteinrika växter lyfter kubanska mjölkbönder

Havanna, 171109 (IPS) – Det råder brist på djurfoder i lågkonjunkturens Kuba – vilket innebär ett hot mot landets boskapsuppfödare och kan påverka den lokala tillgången på mat. Men en satsning där småbönder odlar eget proteinrikt foder till sina djur kan vara lösningen.

Orlando Corrales producerar ko- och getmjölk på sitt lilla jordbruk som ligger i den södra utkanten av den kubanska huvudstaden Havanna.

-Vi använder oss inte av något industriellt foder här, säger han stolt.

Hans boskap lever på en blandning av olika växter som kommer från hans svårodlade marker, där Orlando Corrales också har en fruktträdgård.

-Man kan byta ut fodret mot dessa växter eftersom de är så proteinrika, säger Orlando Corrales, som äger drygt 30 kor och ett större antal getter och får.

Han lever efter de rekommendationer som experter kommit med i syfte att hjälpa småbönder att öka sin produktion av kött och mjölk – två varor som det råder brist på i landet, vilket gör att de är dyra på den kubanska livsmedelsmarknaden. Statliga forskningscenter och landets jordbruksdepartement försöker förändra situationen genom att arbeta för att främja odlingar av växter som moringa, mullbär och röda solrosor, som kan användas som foder till boskap av landets småbönder.

-Dessa foderväxter stimulerar mjölkproduktionen, säger Orlando Corrales, som vid sidan av sin mjölkproduktion även driver en juicebar med färskpressad juice från gårdens fruktträdgård.

Han berättar att jordbruket tack vare det egenproducerade fodret har haft en bra produktion även när de drabbats av svåra torkor.

Satsningen på proteinrika foderväxter inleddes genom ett program som lanserades 2011. Men bristen på djurfoder har förblivit ett problem som hämmar produktionen av kött och mjölk till den kubanska befolkningen. Den enda sektor som har vuxit på senare år är produktionen av griskött, visar siffror från landets statliga statistikorgan.

Förra året producerades sammanlagt 594 miljoner liter komjölk på Kuba, vilket är mindre än vad som efterfrågas av landets 11,2 miljoner invånare.

Under årets första sex månader minskade produktionen inom många kubanska jordbrukssektorer, bland annat beroende på en långvarig torka. Situationen kan ha förvärrats ytterligare under årets andra halva på grund av orkanen Irma, som slog till mot den kubanska nordkusten i september.

Den lokale jordbruksforskaren Lourdes Lucía Savón säger att det kubanska jordbruket måste börja använda sig av alternativa metoder för att sänka kostnaderna och skapa en hållbar boskapshållning. Hon har deltagit i en studie kring hur proteinrika växter kan användas som djurfoder och till andra ändamål.

-Det handlar om snabbväxande arter som bör utnyttjas i Kuba, där det finns så många problem inom köttproduktionen, säger Lourdes Lucía Savón till IPS.

Hon menar att dessa alternativ kan användas i stället för importerat foder.

-Djurens tillväxt går långsammare med det alternativa fodret, men boskapens hälsa förbättras, slår hon fast.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt dem.

Ivet Gonzálezer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *