Etiopien får internationell hjälp att hantera flyktingkris

Addis Abeba, 161104 (IPS) – Över 700 000 flyktingar uppges redan nu befinna sig i Etiopien, och kriserna i grannländerna Sydsudan, Eritrea och Somalia gör att siffrorna fortsätter att stiga.

Sedan Etiopiens långvarige ledare Meles Zenawi öppnade landets gränser har antalet flyktingar som anländer till landet fortsatt att stiga. Under första veckan av oktober anlände ytterligare runt 31 000 flyktingar över gränsen från Sydsudan.

Att landet erbjuder en tillflyktsplats innebär dock inte att man erbjuder de nyanlända rätten att arbeta. Redan nu har Etiopien problem att hitta arbeten till landets egen växande befolkning.

Av det skälet har Storbritannien, EU och Världsbanken lanserat en satsning på att bygga två stora industrier som enligt planerna ska skapa runt 100 000 nya arbetstillfällen i landet. Av dessa ska runt 30 000 gå till flyktingar.

Satsningen ingår i ett pilotprojekt som även involverar Niger, Nigeria, Senegal och Mali. De som arbetar med projektet säger att det handlar det om en ny strategi för att hantera den migrationskris som påverkar både Europa och Afrika, där biståndspengar ska användas för att få igång ekonomierna i utvecklingsländer.

Daniel, 28, är en tandläkare som flydde till Etiopien från Eritrea efter att han dragit på sig myndigheternas vrede i hemlandet genom att arbeta med en lokalt producerad tidning.

-Jag har gått sysslolös i tre års tid och så kommer det att förbli, det är allt jag kan göra, berättar Daniel. Detta trots att hans bakgrund gjorde att han hade chansen att få ett jobb i Addis Abeba. -Arbetsgivaren sade att jag skulle passa bra, men när han kollade med myndigheterna fick han beskedet att han inte kunde anställa mig, berättar Daniel.

Etiopiens myndigheter vänder ofta bort blicken när flyktingar arbetar med enklare jobb, men sätter stopp om det handlar om riktiga anställningar.

-Om Etiopien nu känner för flyktingar, varför ändrar man inte lagarna så att de kan börja jobba?, frågar sig 35-årige Shikatende, som kommer från Kongo.

Han har nu varit i Etiopien i sju års tid.

-Det är som ett öppet fängelse här. Vi får stanna, men utan hopp och utan framtid, säger han.

Francisco Carreras, som är chef för utvecklingsfrågor vid EU-delegationen i Etiopien, påpekar att landets 100 miljoner stora befolkning fortsätter växa.

-Det innebär att miljontals nya jobb måste skapas varje år. Utmaningarna för Etiopien är enorma, säger Francisco Carreras.

Han påpekar samtidigt att de satsningar som görs i Etiopien även görs i EU:s eget intresse.

De som arbetar för den etiopiska regeringen menar samtidigt att landets framtid ser ljus ut. Zemedeneh Negatu, som arbetar som ekonomisk rådgivare till den etiopiska regeringen, påpekar att många arbetstillfällen för 30 år sedan flyttades från USA och Europa till Kina. -Men nu har arbetskostnaderna i Kina ökat till mellan 450 och 600 dollar i månaden och i Etiopien handlar det bara om en bråkdel av det, och dessutom kommer mycket av råmaterialet redan härifrån, säger Zemedeneh Negatu.

Av det skälet har Etiopien börjat satsa på flera stora industrianläggningar.

Samtidigt har bilden av Etiopien som en säker plats för investeringar – landet har lockat till sig utländska investeringar på flera miljarder dollar under det senaste decenniet – blivit allt mer osäker på senare tid. Sedan ett år tillbaka har olika protester mot regeringen gjort många utländska företag allt mer nervösa över situationen i landet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.

James Jeffreyer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *