300 miljoner barn tvingas andas farlig luft

Rom, 161103 (IPS) – Närmare 300 miljoner av världens barn lever på platser där luftföroreningarna ligger mer än sex gånger över WHO:s gränsvärden. Barnen riskerar att drabbas av allvarliga hälsoeffekter av gifterna i luften, skriver Unicef i en ny rapport.

Luftföroreningarna skadar barnens lungor, men riskerar också att leda till permanenta hjärnskador, slog Unicefs chef Anthony Lake fast i samband med att den nya rapporten lanserades i början av veckan.

-Luftföroreningar är en starkt bidragande faktor till dödsfall bland närmare 600 000 små barn varje år och utgör ett hot mot liv och framtid för många miljoner fler varje dag. Inget samhälle har råd att ignorera luftföroreningarna, säger Anthony Lake.

Unicef uppmanar samtidigt världens ledare att omgående genomföra åtgärder mot den dåliga luften.

Den nya rapporten visar med hjälp av satellitbilder att närmare två miljarder barn lever i områden där luftföroreningar orsakade av bland annat trafik, fossila bränslen och sopförbränning ligger över WHO:s riktlinjer.

Sydasien är den region där flest barn lever i sådana områden, 620 miljoner, därefter följer Afrika med 520 miljoner utsatta barn, därefter Östasien och Stillahavsområdet med 450 miljoner barn.

Unicef understryker att barn är känsligare både för föroreningar inomhus och utomhus eftersom deras lungor ännu inte är färdigutvecklade.

I många fall är det dessutom de barn som redan är mest utsatta för försämrad hälsa och dålig tillgång till sjukvård som är mest utsatta för luftföroreningar.

Rapportförfattarna beskriver också hur luftföroreningar inomhus, som vanligtvis uppstår på grund av förbränning av fossila bränslen som kol och ved, främst drabbar barn i familjer med låga inkomster. Enligt rapporten ligger luftföroreningar direkt bakom nästan tio procent av de dödsfall som drabbar barn under tio år genom lunginflammationer och andra former av luftvägssjukdomar.

Enligt WHO dör nästan sju miljoner människor i världen varje år på grund av de luftföroreningar som anses ligga bakom en mycket stor del av alla dödsfall i lungsjukdomar, hjärtsjukdomar och stroke.

WHO understryker att luftföroreningarna ofta är värre i städer där befolkningens inkomster är lägre samt i de områden där de fattiga bor. Minskade luftföroreningar är därför särskilt viktiga för människor med lägre inkomster, samt för barn, äldre och kvinnor, enligt WHO.

En nylanserad kampanj som drivs av bland andra WHO har som målsättning att antalet dödsfall relaterade till luftföroreningar i världen ska halveras fram till år 2030. Kampanjen lyfter fram exempel på åtgärder som kan genomföras av världens städer för att förbättra kvaliteten på luften – däribland genom att bygga bättre bostäder, förbättrade transportmöjligheter, förbättrad sophantering och bättre energisystem.

Kampanjen uppmanar även vanliga människor att själva bidra genom att sluta bränna sopor och i högre grad ta sig fram till fots eller genom att cykla.

Enligt WHO skulle ett stort antal liv kunna räddas om dessa åtgärder genomförs.

Baher Kamal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *