Det koloniala arvet slår fortfarande mot Kanadas ursprungsbefolkning

London, 161107 (IPS) – Kanadas ursprungsbefolknings historia har till stora delar förblivit höljd i dunkel. Det säger författaren Lisa Monchalin, som i en ny bok hävdar att arvet efter koloniseringen fortfarande slår hårt mot landets ursprungsbefolkning.

Lisa Monchalin lanserade nyligen sin nya bok “The Colonial Problem: An Indigenous Perspective on Crime and Injustice in Canada” i London. Hon menar att den kanadensiska ursprungsbefolkningen efter européernas ankomst tvingades in i ett system där deras egen kultur inte ansågs ha något värde. Landets nya ledare kom snabbt att betrakta de tidigare invånarna enbart som ett “indianproblem”.

Massor av människor dog dessutom som ett resultat av de nya sjukdomar som kolonisatörerna förde med sig från Europa. Enligt Lisa Monchalin avled mellan 80 och 90 procent av ursprungsbefolkningen.

Många av de som överlevde blev tvingade att bosätta sig på små landområden där de fick överge sina traditioner, eller lämnades att dö i territorier med små resurser.

-Koloniseringen är även grunden för de hundratals år av våld som riktats mot ursprungsbefolkningen, däribland det könsbaserade våldet, säger Lisa Monchalin.

Hon menar att ursprungsbefolkningens kvinnor innan européernas ankomst hade en betydligt högre ställning än de fick under det nya systemet, där kvinnor inte längre kunde inneha ledarroller. Enligt Lisa Monchalin var budskapet till ursprungsfolkningens kvinnor att de var lägre stående än männen, och de nya makthavarna tillät bara män att föra gruppens talan.

Lisa Monchalin säger att kolonisatörerna skapade en bild av ursprungsbefolkningens kvinnor som exotiska vilda varelser som saknade moral. Hon menar att det ledde till att kvinnorna objektifierades och avhumaniserades, vilket gjorde att sexuella övergrepp mot kvinnorna kunde rättfärdigas.

Lisa Monchalin menar att detta koloniala förtryck mot ursprungsbefolkningens kvinnor lever vidare i dag. -87 procent av ursprungsbefolkningens kvinnor drabbas av fysiskt våld under sin livstid och en av tre utsätts för våldtäkt, säger hon.

Fortfarande drabbas ursprungsbefolkningen av rasism och diskriminering och det förekommer även många rapporter om polisbrutalitet. Ursprungsbefolkningen är även klart överrepresenterad i Kanadas fängelser. Samtidigt har landets regering nu inlett satsningar för att åtgärda orättvisorna. Premiärminister Justin Trudeau har offentligt deklarerat att han vill arbeta för att förbättra relationerna till landets ursprungsbefolkning. Regeringen har avsatt flera miljarder som under kommande år ska gå till att förbättra ursprungsbefolkningens socioekonomiska situation.

Rose Delaney

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *