Fler jobb till unga i fokus vid afrikanskt utvecklingsmöte

Yaoundé, 160913 (IPS) – De afrikanska länderna måste skapa större möjligheter för de unga om det ska gå att hejda utvecklingen där många lämnar den resursrika kontinenten och ger sig ut på farliga resor mot rikare länder. Det var budskapet vid ett möte om utvecklingen i Afrika som avslutades i Kamerun i fredags.

Estherine Fotabong vid organet Nepad, Nya partnerskapet för Afrikas utveckling, påminde deltagarna om att den snabba ekonomiska tillväxten på kontinenten inte har nått ut till de unga och fattiga afrikanerna på landsbygden. Hon underströk att kampen mot fattigdom, hunger och arbetslöshet kommer att vinnas eller förloras på landsbygden och att det kommer att krävas kraftfulla politiska insatser för att vinna den kampen.

Nepads chef Ibrahim Assane Mayaki påpekade att målen för en utveckling av Afrika till stora delar hänger samman med en omvandling av landsbygden.

Vid en paneldiskussion sade Jaji Manu Taiga, som företräder Kameruns departement för fiske- och djurindustrier, att landets regering genomfört stora landsbygdssatsningar, bland annat riktat mot unga inom fiskeindustrin.

-Jag uppmanar kamerunier i diasporan som investerar i hotell och lägenheter att återvända och fundera på att i stället börja investera i jordbruket och utveckling av landsbygden, sade Jaji Manu Taiga.

Även Ananga Messina Clémentine, Kameruns minister för landsbygdsutveckling, menar att det behövs fler satsningar på jordbruket.

-Det är dags att göra jordbruket attraktivt och att utbilda och lära alla oavsett kön att det kan vara lönsamt. De behöver lära sig marknadsanalyser, val av platser där deras produkter kan säljas. Vi behöver skapa entreprenörsanda, sade hon.

Ministern sade samtidigt att det behövs åtgärder för att förhindra att skördar går förlorade, och att andelen som i dag uppgår till hela 40 procent måste minska.

Atim Taniform som arbetar vid en utbildningsstiftelse uppmärksammade att kvinnor i många fall bara får bruka jorden, men inte äga den.

-Män går före kvinnor när det gäller äganderätten, vilket leder till att unga kvinnor blir marginaliserade, sade hon.

Koffi Amegbeto vid FN:s livsmedelsprogram, FAO, säger till IPS att organet genomför många satsningar med fokus på ungdomar och kvinnor på den afrikanska landsbygden.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Charles Mkoka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *