Utbredningen av palmoljeplantager fortsätter

Honolulu, 160914 (IPS) – Palmoljeplantagerna fortsätter att breda ut sig i framför allt Asien och Latinamerika. Men kritiken är hård mot plantagerna, som anses tränga undan människor, djur och värdefulla skogar.

Effekterna av palmoljeplantagerna var en av de frågor som diskuterades i samband med Internationella naturvårdsunionens nyligen avslutade kongress i Hawaii.

-I San Lorenzo huggs djungeln ner för att ge plats åt oljepalmer. Enda skälet till att expansionen kunde stoppas var motståndet från ursprungsbefolkningen, sade aktivisten Santiago Levy från Ecuador i samband med Internationella naturvårdsunionens kongress.

Santiago Levy är ordförande för organisationen Altropico i norra Ecuador. Enligt honom har utbredningen av palmoljeplantager på senare år i regionen nära gränsen till Colombia haft många negativa konsekvenser.

-Jag anser inte att en hållbar palmoljeproduktion är möjlig. Den kräver att djungel huggs ner i syfte att satsa på en monokultur, säger Santiago Levy till IPS.

Utbredningen av palmoljeplantager har varit densamma i Brasilien, Colombia, Guatemala, Honduras och Indonesien – som är världens största producent.

Oljan utvinns ur palmträdens frukter och används sedan i livsmedel, kosmetika och inom bränsleindustrin. Utbredningen av nya plantager har på många platser lett till konflikter om markrättigheter, skogsskövling, arbetsrättsliga frågor och nedsmutsade vattendrag. Lokala aktivister har till och med blivit mördade i samband med dessa konflikter.

En av de motioner som lades fram vid kongressen handlade om hur de negativa effekterna för den biologiska mångfalden ska kunna motverkas. Internationella naturvårdsunionen uppmanades samtidigt att granska plantagernas påverkan, samt att studera och lyfta fram de bästa metoder som kan användas inom branschen.

Arnold Sitompul, vid Världsnaturfonden i Indonesien, säger att den modell som har använts för att certifiera produktionen av palmolja inte har fungerat. Detta eftersom skogsskövlingen och förluster av den biologiska mångfalden har fortsatt.

-Det behövs en mobilisering för att bemöta alla problem som uppkommer kring palmolja. Vi måste börja med att stoppa avskogningen, säger han.

I Indonesien har de områden som upplåts för palmoljeplantager åttafaldigats sedan 1985. Sedan 2011 har landets regering infört ett tillfälligt stopp för nya tillstånd av plantager. Men enligt Arnold Sitompul har inte detta gett några resultat.

USA:s jordbruksdepartement uppskattar att produktionen av palmolja kommer att uppgå till 65,5 miljoner ton för 2016 och 2017, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.

Världens största producent av palmolja är Indonesien, följt av Malaysia och Thailand. I Latinamerika är den största producenten Colombia, följt av Ecuador, Honduras, Brasilien och Guatemala.

-Systemet med certifiering av palmolja har inte fungerat. Det som behövs är ett skydd av skogar från en expansion av palmoljeplantager, säger Antony Lynam vid New York-baserade Wildlife Conservation Society till IPS. *IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera dessa bilder var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt dessa.

Emilio Godoyer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *