Odetonerade bomber stort problem i forna krigsområden

New York, 160407 (IPS) – Inte bara minor – utan även stora mängder av andra typer av odetonerad ammunition utgör en stor fara för familjer som återvänder till sina hem efter att konflikter avslutats, uppger FN:s minröjningsorgan UNMAS.

-Att använda minor har blivit mer tabu. Men odetonerade handgranater, raketer, bomber, granater, splitterbomber och improviserade sprängladdningar är verkliga problem, säger Paul Heslop, programchef vid UNMAS.

-UNMAS gör inte någon skillnad på olika typer av explosiv ammunition i konfliktområden eller på platser efter en konflikt. Det spelar ingen roll om sprängladdningen är en landmina eller en improviserad sprängladdning i en läskburk, säger Agnes Marcaillou, chef för UNMAS.

Hon berättar att människor i Irak ibland återvänder till hem som är försåtligt minerade.

-Om du vill återvända till ditt hem efter att Islamiska staten har lämnat din by är det troligt att du finner att dörrar, fönster, ja att allt är försåtligt minerat. Syriska familjer som återvänder hem möter områden fulla av odetonerade bomber och splitterbomber som kan döda dem eller deras barn i dag eller kanske imorgon, säger hon.

Vissa av dessa anordningar beskrivs ibland som improviserade eller hemmagjorda sprängladdningar men är i själva verket sofistikerade system som används för att se till att människor inte ska känna sig trygga nog att återvända hem efter att striderna har upphört, förklarar Agnes Marcaillou.

Hon påpekar att det är nödvändigt att resurser till minröjning diskuteras vid FN:s första humanitära toppmöte i Istanbul i maj.

-Annars kommer det inte vara möjligt att täcka kostnaderna för röjning av minor och annan odetonerad ammunition i Irak och Syrien, vilket kan komma att överstiga 100 miljoner dollar. Men kostnaden för att röja odetonerad ammunition är liten i jämförelse med de summor som läggs på att köpa bomber eller stridsflygplan, säger Agnes Marcaillou.

Även om framsteg har gjorts när det gäller röjning av minor, bland annat i hårt drabbade länder som Afghanistan och Kambodja, ska inte det internationella samfundet betrakta problemet som löst, säger Paul Heslop.

I Afghanistan har antalet dödsfall som orsakas av minor sjunkit från hundratals per månad ner till fem, sex. Men andra typer av odetonerad ammunition orsakar fortfarande omkring 70 dödsfall per månad.

Trots att man under flera årtionden har röjt minor i Kambodja kan det ta ytterligare tio år att göra landet helt fritt från minor. Splitterbomber utgör ett nytt hot när människor flyttar till områden som ännu inte röjts, menar Paul Heslop.

-Men även i extremt krävande situationer, som i Syrien, görs det framsteg inom minröjningen. Sedan augusti 2015 har 14 ton odetonerad ammunition förstörts i Syrien, sade FN-chefen Ban Ki-Moon nyligen i ett uttalande.

Lyndal Rowlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *