Många frågetecken inför syrisk fredskonferens

Genève, 140121 (IPS) – På onsdagen inleds den internationella fredskonferensen om Syrien i Schweiz. Men frågan är om den sammansatta konflikten i landet, som påverkas av både religiösa och etniska faktorer samt påtryckningar från grannländerna och stormakternas strategiska intressen, kommer att närma sig en lösning.

Närmare 130 000 människor har dödats i det snart tre år långa inbördeskriget i Syrien, medan 2,3 miljoner har tvingats på flykt utomlands och närmare 9,3 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp.

Fredskonferensen, kallad Genève 2, organiseras av FN och kommer formellt att inledas på onsdagen i den schweiziska staden Montreux. Vid detta möte kommer företrädare för över 30 regeringar att delta, liksom delegater för flera internationella organisationer, samt FN-representanter ledda av generalsekreteraren Ban Ki-Moon. De flesta deltagare förväntas uppmana till fred och främst kritisera den syriska regimen.

På måndagen orsakade dock generalsekreterare Ban Ki-Moon ett stort diplomatiskt bråk då det framkom att han hade bjudit in Iran att delta i fredskonferensen. Den syriska oppositionen hotade med att hoppa av samtalen, och USA krävde att inbjudan skulle dras tillbaka – vilket också skedde.

Enligt planerna ska representanter för president Bashar al-Assads regim och oppositionen mötas i Genève på fredag. Men det är fortfarande osäkert vilka oppositionsgrupper som är beredda att delta i samtalen, och flera av de viktigaste stridande oppositionsgrupperna har tagit avstånd från konferensen.

En källa med god insyn i förhållandena på marken i Syrien säger till IPS att vissa oppositionsgrupper i landet vill behålla möjligheten att bekämpa andra rebeller som strider mot regimen.

-För närvarande har de mer moderata grupperna större framgångar i sina militära operationer jämfört med al-Qaida-grupperna, som är helt emot en vapenvila, säger källan, som vill förbli anonym, till IPS.

Under de senaste veckorna har USA och Ryssland arbetat för att i ett första skede uppnå två mål i förhandlingarna – en vapenvila och ett öppnande av en korridor för humanitärt bistånd till de mest utsatta i landet.

David Harland är ordförande för organisationen Centre for Humanitarian Dialogue, som har sin bas i Genève och är specialiserad på att arbeta i konfliktområden. Han menar att för att nå ut med humanitär hjälp behövs det i nuläget ett samarbete med både den syriska regimen och alla andra parter.

-Men för närvarande finns inte detta. Mängder av konvojer har blockerats, säger David Harland.

Enligt Harland är det främsta skälet till detta att konvojerna inte har godkänts av regeringen i Damaskus, eller på grund av pågående strider – eller på grund av kriminella grupper och extremister.

-Det är numera väldigt svårt att utföra humanitära insatser i områden som kontrolleras av oppositionen, säger Harland.

Han menar att fredskonferensen skulle kunna uppnå en vapenvila i områden där oppositionsstyrkor är omringade, som i regionen Houla och i staden Homs. Harland menar att en vapenvila även skulle kunna uppnås i områden där regeringsstyrkor håller enklaver i rebellkontrollerade områden.

Harland, som kommer från Nya Zeeland och tidigare arbetade som diplomat, har medverkat i möten både med Bashar al-Assad och ledare för de stridande rebellgrupperna. Och han tror inte på något stort genombrott i de kommande förhandlingarna.

-Genève 2 kommer inte att leda till ett slut på kriget. Detta är inte möjligt, säger han.

Harland menar att ett av problemen med den förestående fredskonferensen är att den inte lyckats skapa ett tillräckligt stort utrymme för de oppositionella syrier som är direkt engagerade i kampen ute på fältet.

-Detta är något som måste förändras om fredsprocessen ska kunna ta fart.

Harland menar att konflikten i Syrien påminner om kriget i Bosnien mellan 1992 och 1995, där det också fanns både interna politiska och etnisk-religiösa motsättningar.

Vid sidan av detta finns det också ett antal regionala statsmakter som ger sitt stöd till den ena eller andra gruppen, och i ett större perspektiv finns stormakterna, främst USA och Ryssland, men även delvis Kina, som har sina intressen. Enligt Harland kan därför konflikten sägas bestå av tre olika cirklar, vilket utgör en mycket svår utmaning för FN-sändebudet Lakhdar Brahimi, som samordnar fredskonferensen.

-Alla dessa tre cirklar måste delvis likriktas innan en verklig möjlighet för fred kan uppnås, säger Harland.

Enligt honom måste alltså de syriska parterna nå fram till en grundläggande uppgörelse, liksom de regionala makterna på samma sätt som USA och Ryssland och de andra permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *