Kriget i Syrien slår hårt mot utvecklingen i hela regionen

New York, 140122 (IPS) – Kriget i Syrien har skördat över 100 000 människoliv. Men det har också påverkat hela regionens ekonomier och även inneburit ett hårt slag mot FN:s arbete för att bekämpa fattigdomen och hungern i hela arabvärlden.

-Krisen i Syrien är en kris för utvecklingen i hela den arabiska regionen, varnar Sima Bahous, som är regionchef för FN:s utvecklingsprogram UNDP:s avdelning för arabländerna.

UNDP påpekar samtidigt att de politiska oroligheterna i andra länder, som Libyen, Tunisien och Egypten hotar FN:s så kallade millenniemål i hela regionen.

Yasmine Sherif, som är expert på arabländerna vid UNDP, säger att konflikten i Syrien har lett till att utvecklingen i landet har fallit tillbaka 35 år i tiden.

Enligt en UNDP-rapport som kom i september förra året lever mer än halva befolkningen, 12,6 miljoner människor, nu i fattigdom medan över 9 miljoner är i behov av biståndshjälp och 6,5 miljoner har tvingats fly från sina hem.

Valerie Amos, FN:s chef för humanitära frågor, hävdar att livsmedelsprogrammet WFP har behov av motsvarande 650 miljoner kronor varje månad för att hjälpa fyra miljoner syrier med matbistånd.

Enligt UNDP-rapporten har närmare 2,3 miljoner människor tvingats på flykt till något av grannländerna. De flesta av dessa flyktingar, närmare 80 procent, bor inte i flyktingläger utan bland lokalbefolkningen i värdländerna, vilket resursmässigt innebär svårigheter.

Vid den givarkonferens om Syrien som hölls i Kuwait i förra veckan påpekade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att den nästan tre år långa konflikten har “kastat tillbaka Syrien många år, till och med årtionden i sin utveckling”, samtidigt som den “försvagar stabiliteten och vrider tillbaka utvecklingen i hela regionen”.

Den flyktingkris som uppstått i spåren av inbördeskriget har inte bara skapat stora problem och spänningar i hela regionen utan har även eldat på det sekteristiska våldet i både Libanon och i Irak.

Ban Ki-Moon citerade en gemensam rapport från Världsbanken och FN, som visar att konflikten i Syrien har kostat Libanon en minskad årlig tillväxt på nästan tre procent – vilket motsvarar en samlad förlust på motsvarande närmare 50 miljarder kronor.

För Jordaniens del har den syriska flyktingkrisen kostat många miljarder kronor, och även Turkiet och Irak har fått betala ett högt ekonomiskt pris för inbördeskriget.

Enligt UNDP:s rapport har kriget även haft en negativ påverkan på ekonomin i Egypten, Tunisien och Jemen.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *