Hittills ingen lösning av krisen i Kiev

Kiev, 131220 (IPS) – Deltagare i den snart månadslånga protesten på torget Majdan i Kiev kräver att skyldiga för våldet mot demonstranter straffas. De begär också att inrikesministern avgår, men president Janukovytj har bara avsatt borgmästaren och några lägre säkerhetstjänstemän.

Det finns en växande oro över de styrandes inställning till demonstranter. Människorättsgrupper säger att det finns likheter med tillslagen mot demonstranter i Vitryssland efter omvalet av president Alexander Lukasjenko i slutet av 2010. Då greps hundratals personer, studenter stängdes av från universiteten och det infördes en hårdare kontroll av civilsamhällets organisationer.

De menar att studenter blivit måltavlor för polis och åklagare och säger att unga uttryckt rädsla för att utvisas eller för att förlora studieplatser med anledning av deltagandet i protesterna.

-Det finns oroväckande likheter mellan det som skedde i Vitryssland och det som sker i Ukraina med gripanden och hot riktade mot studenter. Vi kan bara hoppas att den ukrainska regimen inte agerar på samma sätt som de vitryska myndigheterna, säger Yulia Gorbunova från människorättsorganisationen Human Rights Watch, till IPS.

Protesterna i Kiev inleddes efter regeringens beslut att avstå från att sluta associeringsavtal med EU och ledde till massdemonstrationer på torget Majdan i Kiev och på flera andra platser då hundratusentals EU-positiva ukrainare visade sitt missnöje.

Den 30 november angrep kravallpolis hundratals människor och många fick föras till sjukhus. Att unga människor gripits anklagade för att störa den allmänna ordningen har ifrågasatts av internationella människorättsgrupper.

-Det här handlar om människor som deltagit i en fredlig demonstration och de kan få maximalt åtta års fängelse. Vi kan snart komma att se samvetsfångar i Ukraina, vilket skulle innebära ett stort kliv bakåt, säger Heather McGill vid Amnesty International.

Det uppges att åklagare bett universiteten att lämna in listor på de studenter som deltagit i protesterna. Inrikesministeriet hävdar att det inte stämmer och polisen säger att de endast har gripit “bråkstakar”.

-Många vägrar att lämna demonstrationerna och vill se en fullständig utredning av polisens roll. De vill se att någon ställs till svars för att en son, bror eller vän misshandlats, säger Kievbon Marina Kovalenko, 26, till IPS.

Pavol Stracansky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *