Nicaragua: Kampanj mot knarket framgångsrik – men också kritiserad

Managua, 120921 (IPS) – Myndigheterna i Nicaragua för med hjälp av tungt beväpnade soldater en framgångsrik kampanj mot de ligor som försöker smuggla narkotika genom landet till den amerikanska marknaden. Men kritiker menar samtidigt att polisens taktik drabbar delar av befolkningen i städernas fattiga kvarter.

Ett mycket uppmärksammat fall rör 24 personer som anklagas för pengatvätt och narkotikahandel. Enligt polisen låg detta kriminella nätverk bakom mordet på den argentinske folksångaren Facundo Cabral, som sköts till döds i Guatemala i juli förra året.

Cabral mördades då han var på väg till en flygplats tillsammans med en nicaraguansk musikpromotor, som var måltavla för attacken och som också skadades allvarligt. Musikpromotorn, som även äger strippklubbar, är nu en av de gripna, och enligt polisen var attacken mot honom föranledd av att han ska ha stulit en last kokain från en annan narkotikasmugglare.

Ett annat fall som väckt stor uppmärksamhet är det tillslag polisen nyligen gjorde mot 18 mexikaner i närheten av gränsen mot Honduras. De gripna färdades i sex skåpbilar som var försedda med logotypen för ett stort tv-bolag och männen bar på falska presskort.

Enligt de nicaraguanska myndigheterna har de gripna transporterat narkotika mellan Panama och Costa Rica till Mexiko vid mängder av tillfällen, innan de till sist kunde gripas efter att en tipsare hört av sig till polisen. I skåpbilarna fann polisen motsvarande 60 miljoner kronor undangömda, samt spår av kokain. Justitieminister Julio Centeno Gómez påpekar för IPS att den summan är större än hela årsbudgeten för den avdelning inom polisen som arbetar med att utreda brott som begås av den organiserade brottsligheten.

Polisen och militären i Nicaragua har de senaste fem åren genomfört mängder av tillslag mot internationella brottssyndikat. Och enligt Roberto Orozco, forskare vid Nicaraguas institut för strategiska studier, IEEPP, har den kampanjen varit framgångsrik.

-Nicaragua har på den internationella nivån varit mycket effektivt i kampen mot narkotikan. Men eftersom maffiorna är så stora, och deras resurser oändliga, så framstår alla insatser som otillräckliga, säger han till IPS.

Nicaraguas armé och polis beskriver landet som det tryggaste i Centralamerika och hävdar att man rest en mur mot narkotikasmugglarna. Militären uppger att man under 2011 och fram till augusti i år genomförde över 180 000 insatser mot narkotikabrott, vilket resulterade i att 6,7 ton kokain beslagtogs och 1 288 misstänkta brosslingar kunde gripas. Under samma period genomfördes 68 tillslag mot internationella narkotikaligor, och tolv lokala avdelningar för colombianska och mexikanska narkotikamaffior upplöstes.

Människorättsaktivister och säkerhetsanalytiker menar dock att polisen emellanåt använder sig av tveksamma metoder i kampen mot narkotikan, något som främst påverkar människor som bor i fattiga stadsdelar.

Smugglingen av narkotika genom Nicaragua har även lett till att den inhemska efterfrågan på knark har ökat, vilket lokala kriminella grupper profiterar på. Polisen anordnar ofta möten i bostadskvarter och på skolor för att informera människor om narkotikans skadeverkningar, men också för att förmå människor att hjälpa till i kampen mot knarket.

Men det förekommer även uppgifter om att civilklädda poliser har begett sig till platser där påstådda langare bor, där de sprejat “här säljs knark” utanpå fasaderna.

-Om polisen vet att det säljs knark på en särskild adress, varför griper de inte de misstänkta och överlämnar sina bevis till en åklagare och formulerar ett åtal?, frågar sig Roberto Cajina, forskare vid Latinamerikanska nätverket för säkerhet och försvar.

Gonzalo Carrión, juridisk expert vid Nicaraguas människorättscenter, säger till IPS att polisens metod bryter mot principen om att människor ska betraktas som oskyldiga till motsatsen har bevisats och dessutom innebär att hela familjer pekas ut som knarkhandlare.

-Barn och ungdomar som bor i dessa hus får sin integritet kränkt och blir stigmatiserade då de pekas ut som kriminella, säger han.

José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *