Syrien: Både Assad och oppositionen förlorare

Aleppo, 120924 (IPS) – I den viktiga handelsstaden Aleppo i norra Syrien är stödet för Fria syriska armén ingen självklarhet. Både Assad-regimens styrkor och rebellerna betraktas som ovälkomna inkräktare.

Två våningar har slitits loss från ett bostadshus i Aleppo. En ensam man står kvar mitt i spillrorna på fjärde våningen efter att en missil från ett av regimens stridsflygplan slagit sönder byggnaden.

Vid spillrorna av byggnaden förs en vild diskussion mellan ett dussintal män.

-Fria syriska armén har slagit sig ner här och regimens styrkor attackerar dem. Varför ska vi dö på grund av detta?, utbrister en av männen.

-I ett och ett halvt år har vi lyckats att leva i fred och så kom Fria syriska armén och nu är våra kvarter förstörda, klagar en annan.

Kampen för kontrollen över Aleppo utbröt på allvar för drygt två månader sedan och oppositionen kontrollerar nu nästan två tredjedelar av staden. Regeringsstyrkorna har inte lyckats ta tillbaka kontrollen, vilket slagit hårt mot stridsmoralen och lett till en offensiv med flygbombningar och artilleri i försök att krossa rebellernas uppror.

Att striderna förs i en tätbefolkad stad betyder att bostäder, fabriker, skolor och sjukhus förstörs. Ingen vet hur många hundratals människor som har dödats och fler än 200 000 har flytt.

Samtidigt som Assad-regimens attacker kan ha tillintetgjort all dess legitimitet betraktas även Fria syriska armén som en ovälkommen inkräktare.

-Folk börjar skylla på oss. Det finns ett starkt tryck på oss att avsluta detta snabbt, säger Abdul Fader från Aleppo, brigadledare för cirka 150 soldater inom Fria syriska armén.

I den angränsande stadsdelen Sharaiyeh har ett helt kvarter förstörts i flyganfallen. Här är oroväckande tyst. En lastbil är begravd under spillrorna, en kraftledningsstolpe ligger tvärs över gatan och ljudet från vattnet från en sönderslagen tank på ett tak skär genom tystnaden.

-Jag kom hit i morse och fann detta. Det finns inget mer jag kan säga, säger en handlare som skyfflar upp linser från golvet i sin förstörda butik.

Han har inga ord för det som hänt och tar ingen notis om de två beväpnade soldaterna från Fria syriska armén alldeles i närheten.

-Det är utan tvivel så att de flesta välkomnar och stöder oss, men det är sant att många inte vill ha oss här. De förstår inte den kamp vi utkämpar mot denna diktatur, säger Khalil, en soldat från Fria syriska armén som är frustrerad över det blandade mottagandet.

Kampen för staden som förr var Syriens viktigaste handelsort har följt efter månader av strider i hela landet. Fria syriska armén har tagit kontroll över området hela vägen från den turkiska gränsen till Aleppos utkanter.

Stödet för rebellerna i dessa fattiga och nästan uteslutande sunnimuslimska områden är mycket starkare än i de välmående städerna. Många av de stridande kommer från byar på landsbygden.

Namnet Fria syriska armén låter som om det skulle handla om en enhetlig militär styrka, men verkligheten är långt mer komplicerad. Samordningen var mer framgångsrik på landsbygden, splittringen som blir tydlig i städerna gör det inte bara svårt för rebellerna att bekämpa regimen utan skapar även en atmosfär av laglöshet och oordning.

-Problemet är att många av de stridande kommer från olika provinser och inte känner varandra, säger brigadledaren Abdul Fader.

Ju längre striderna pågår i Aleppo ju svårare kommer det att vara för Fria syriska armén att få stöd från lokalbefolkningen. Kriminella har gjort sig skyldiga till kidnappningar, utpressning och plundring och bidragit till en förvärrad situation.

-Det finns de som begår brott, och vi försöker gripa dem och hålla dem kvar, men det här är revolution och det är kaos, säger Abu Fares, mediasamordnare för Fria syriska armén.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Zak Brophy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *