Pakistan: Fabriken blev en dödsfälla

Karachi, 120917 (IPS) – Minst 250 människor dödades i den brand som bröt ut i en textilfabrik i Karachi i förra veckan. Katastrofen belyser bristen på säkerhetsrutiner på landets fabriker, men också den omfattande korruptionen som leder till att många företag kan strunta i gällande regler. Många arbetsplatser kan förvandlas till rena dödsfällor för personalen.

Drygt 500 människor som arbetade kvällsskiftet på Ali Enterprises fabrik i stadsdelen Baldia blev fast i byggnaden när elden bröt ut. Brandorsaken är ännu inte klarlagd, men räddningspersonalen har påpekat att tvåvåningsfabriken saknade nödutgångar medan fönstren var gallerförsedda. Det fanns endast en utgång från byggnaden.

Branden är den värsta industrikatastrof som inträffat i landets historia. Den dåliga säkerheten på fabriken var extra farlig med tanke på att man arbetade med bomull och kemiska ämnen. Arbetsplatsen förvandlades till en ren dödsfälla och personalen hade ingen chans att fly undan den giftiga rökutvecklingen.

Karachi är med sina 18 miljoner invånare Pakistans största stad och landets ekonomiska nav, och där finns nästan en tredjedel av landets totala industriproduktion. Textiltillverkningen är mycket viktigt för landets ekonomi.

Säkerhetstänkandet är dock mycket eftersatt i Pakistan. Den gemensamma nämnaren för allt ifrån vägar, broar och byggnader är ofta den totala bristen på säkerhetskontroller.

Aqeel Bilgrami, som är en av landets främsta arkitekter och tidigare ordförande för landets Arkitektinstitut, IAP, menar att fabriksbranden inte kom som någon överraskning. Han menar att katastrofen inte ska betraktas som olycka utan snarare som resultatet av en kriminell försumlighet, ett fenomen han menar är alldeles för vanligt i landet.

-Många byggnader saknar nödutgångar, medan stabiliteten kan ifrågasättas, och de flesta byggnader är inte handikappanpassade, säger Bilgrami till IPS.

Bilgrami påpekar att efter den jordbävning som drabbade Kashmir 2005 så genomfördes undersökningar i syfte att identifiera och förstärka byggnader som var i dåligt skick. Men efter en tid glömdes frågan bort igen.

Släckningsarbetet vid fabriken försvårades av att många människor samlades kring fabriken i samband med branden. Men brandsoldaterna hade dessutom bristfällig utrustning och deras släckningsvatten tog vid ett tillfälle slut.

Fabriksarbetare får väldigt sällan delta i brandövningar, och det gäller även skolbarn.

-Karachi är full av byggnader där man inte tagit ens den minsta säkerhetsaspekten i beaktande, säger Arkitekten Yasmeen Lari, som ritat flera byggnader till internationella företag i staden.

Lari påpekar att Karachi dessutom ligger i ett jordbävningsområde.

-Jag vågar inte ens tänka på vilka konsekvenser en jordbävning liknande den som inträffade i Kashmir 2005 skulle få i denna stad, säger hon.

Lari tror att många av stadens flervåningshus på grund av bristande byggföreskrifter skulle falla som dominobrickor om ett kraftigt jordskalv drabbade staden.

Många nybyggda flervåningshus saknar både nödutgångar och sprinklersystem.

-Det handlar inte om att vi saknar säkerhetsföreskrifter och byggregler, allt detta finns nedskrivet. Men de följs inte, säger Fahim Zaman, som tidigare var ordförande för stadens byggnadsnämnd, KBCA.

Lari säger att KBCA utfärdar bygglov så länge lagarna följs.

-Men korruptionen är enormt utbredd bland myndigheterna och byggherrarna, säger hon.

Lari menar att standarden på de hus som nu byggs är betydligt sämre än den var tidigare.

-Det handlar bara om att tjäna pengar, utan någon tanke på människors liv.

Enligt Bilgrami finns det ett antal arkitekter i staden som utnyttjas av skrupellösa byggföretag för att underteckna färdiga ritningar på löpande band.

-De kan lämna in upp till 30 ritningar i månaden för godkännande, säger Bilgrami.

Detta samtidigt som Bilgrami tillsammans med sina 40 kollegor maximalt kan få fram tre färdiga ritningar i månaden. Bilgrami berättar att man flera gånger har begärt att myndigheterna ska lämna ut namnen på de oseriösa arkitekterna, för att man på det sättet ska kunna begära att deras licenser dras in.

-Men då alla arbetar i maskopi med varandra så lämnas namnen inte ut.

Fahim Zaman säger att alla fabriker enligt lag måste genomgå säkerhetsinspektioner. Men fabriksägarna mutar ofta inspektörerna för att bli godkända.

-Jag lägger skulden på var och en inom departementen för arbete, industri och handel, samt byggföretagen. När det gäller ägarna så vill alla bara maximera sina vinster och minimera sina kostnader, säger Zaman upprört.

Ameer Nawab var fram till nyligen arbetsmarknadsminister i provinsen Sindh. Han avgick från sin post bara några dagar innan katastrofen, och anklagar nu provinsregeringens ledare för att ha stoppat honom från att agera mot flera fabriker som bryter mot säkerhetsföreskrifterna.

-Vi stoppade inspektionerna eftersom chefsministern begärde detta, säger Nawab till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Zofeen Ebrahim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *