Våld och förföljelse driver pakistanska hazarer på flykt

Karachi, 120914 (IPS) – Våldet mot den shiamuslimska folkgruppen hazarer har på senare år förvärrats i Pakistan, och tusentals hazarer uppges ha lämnat landet på grund av förföljelse. Företrädare för minoritetsgruppen hävdar att många har dukat under i samband med sin flykt från landet.

Det skulle vara ett mirakel om hazaren Nadir Ali från Quetta i provinsen Balochistan till sist nådde fram till Australien dit han begav sig för att söka asyl. Men för hans anhöriga minskar hoppet för varje dag. Den båt Ali färdades på försvann spårlöst för flera månader sedan.

Han lyckades ta sig till Indonesien varifrån han tillsammans med 24 andra, främst andra hazarer, bordade en båt mot Australien den 22 maj. Men efter avfärden har ingen sett till vare sig passagerarna eller deras båt.

-Vi fick höra att det var hård sjö och att deras båt var för liten. Men så länge det inte kommer några uppgifter om att de har drunknat så lever vi fortfarande på hoppet, berättar Alis yngre bror Qadir Nayel för IPS.

Enligt Nayel hade hans bror betalat motsvarande 65 000 kronor för resan.

Ali är långt ifrån ensam. Även om det saknas officiell statistik står det klart att många hazarer har valt att lämna Pakistan till följd av det våld och den förföljelse de utsätts för i hemlandet på grund av både sin etnicitet och religion.

Enligt Abdul Khaliq, ordförande för Hazarernas demokratiska parti, har över 25 000 hazarer lämnat landet det senaste decenniet, varav de allra flesta under de senaste åren.

-Min bedömning är att runt ett tusen av dem har omkommit i samband med de farliga resorna, säger han till IPS.

Det finns drygt 950 000 shiamuslimska hazarer i Pakistan, varav de flesta bor i Quetta. Det är en folkgrupp med mongoliska drag och de förföljs både på grund av sin etnicitet och på grund av en historisk konflikt med sunnimuslimerna.

Sammanlagt finns det 3,4 miljoner hazarer i världen, varav de flesta lever i Afghanistan. För runt 120 år sedan valde dock många att lämna hemlandet för att istället bege sig till grannlandet Pakistan, där de då blev väl emottagna. Vissa hazarer blev med tiden högt uppsatta inom regeringen.

Nu är situationen en helt annan. Ali Dayan Hasan, chef för Human Rights Watchs pakistanska avdelning, säger att hazarerna i dag tvingas leva i en ghetto-liknande tillvaro i Quetta.

-De riskerar sina liv när de utför sina dagliga sysslor, och det är knappast förvånande att ett stort antal hazarer ger sig iväg för att söka politisk asyl. Det ska till ett mycket grymt värdland för att neka dem asyl, säger han.

Hazaren Hussain, som egentligen heter något annat, förlorade fem familjemedlemmar i samband med att en flyktingbåt förliste 2009.

-Ingen vill lämna sitt hemland frivilligt. Ingen vill lämna sin familj och sina vänner för att ge sig iväg på en mycket farofylld resa, men vi är ställda mot väggen, säger Hussain.

Sedan början av detta år har 47 shiitiska hazarer blivit mördade i 21 enskilda våldsdåd, enligt South Asia Terrorist Portal, SATP, som drivs av det indiska Institutet för konflikthantering. Ambreen Agha, forskare vid institutet, säger att morden på hazarerna kan beskrivas som “sekteristiska”.

-Deras shiitiska identitet innebär ett hot mot deras existens i ett samhälle som präglas av religiös intolerans, extremistiska grupper och den straffrihet som sekteristiska mördare åtnjuter, säger hon till IPS.

Det är en bild som bekräftas av Ali Dayan Hasan vid Human Rights Watch, HRW.

-Attackerna mot hazarerna ingår i en bredare kampanj mot alla pakistanska shiamuslimer, men hazarerna är dubbelt utsatta eftersom de sticker ut på grund av sin etnicitet.

Enligt HRW är det den förbjudna väpnade sunnimuslimska gruppen Lashkar-e-Jhangvi som förföljer och dödar hazarer.

-Oberoende bedömare anser att polisen och säkerhetspolisen blundar för Lashkar-e-Jhangvis mord, säger Hasan.

Ambreen Agha vid Institutet för konflikthantering har i flera år granskat förföljelsen av hazarer. Hon anser att de pakistanska myndigheterna aldrig har genomfört några kraftfulla åtgärder mot de sekteristiska militanta grupperna i landet som har kopplingar både till de religiösa partierna och delar av etablissemanget.

-Så länge regeringen i Islamabad fortsätter med sin toleranta politik gentemot de sekteristiska religiösa partierna och deras militanta grupper så är hoppet litet om att hazarerna ska kunna leva i fred i Pakistan, säger hon.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Zofeen Ebrahim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *