Suu Kyi uppmanas ta ställning mot etniskt våld

New York, 120918 (IPS) – Flera viktiga steg mot demokrati och en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna har tagits i Burma – men det finns ett undantag. Under sommaren har den muslimska minoritetsgruppen rohingya utsatts för flera våldsamma attacker, och människorättsgrupper menar att oppositionsledaren Aung San Suu Kyi inte har tagit tillräckligt tydlig ställning i frågan.

Elaine Pearson, vid Human Rights Watch, HRW, säger att Suu Kyi, som på tisdagen inleder ett två veckor långt besök i USA, har stor möjlighet att påverka debatten.

-Hon har inte varit tillräckligt tydlig hittills, utan ganska vag. Hon är en politiker nu och denna fråga är splittrande, och jag tror hon känner en oro över att ta ställning. Men det är viktigt att hon gör det, säger Pearson, som är biträdande Asienchef vid HRW.

Burma har styrts av auktoritära militärregimer sedan armén tog makten i landet genom en statskupp 1962. Men i början av förra året övertog en civil regering makten i landet, och i april i år gick processen mot ett mer demokratiskt Burma vidare då ett relativt rättvist fyllnadsval anordnades. Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som tidigare suttit i husarrest i många år, fick efter valet en plats i parlamentet, tillsammans med flera dussin andra medlemmar av hennes oppositionsparti NLD.

Pearson besökte nyligen Burma och påpekar att utvecklingen har varit positiv i landet på senare tid. Det har genomförts jordreformer, politiska fångar har släppts och landets medier tillåts i dag rapportera mer fritt.

-Jag såg framgångar som hade varit otänkbara för bara ett år sedan. Men utvecklingen gäller främst Rangoon, medan situationen förblivit densamma för en majoritet av befolkningen. Och i Arakan har situation gått från att vara dålig till värre, säger Pearson till IPS.

I juni blossade en konflikt upp mellan den muslimska minoritetsgruppen rohingya och den buddistiska majoritetsbefolkningen i regionen Arakan, och de blodiga sammanstötningarna har sedan dess fortsatt. Detta efter att det hade spridits ett rykte om att en buddistisk kvinna skulle ha våldtagits av flera muslimska män.

-Vi har uppgifter om knivhugg och halshuggningar mellan grannar och att delar av städer har bränts ned till grunden, säger Pearson.

IPS intervjuade Pearson i samband med ett möte om Burma vid Columbia-universitetet i fredags, ett möte där även Amartya Sen, Nobelprisvinnare i ekonomi, deltog. Han menar att förföljelsen av rohingya utgör ett “enormt problem” och hävdade att mobbar av buddister har attackerat minoritetsgruppen med hjälp av militären.

-Säkerhetsstyrkorna skapar inte säkerhet, utan begår våldshandlingar, sade Sen.

Den bilden bekräftas av Wakar Uddin, ordförande för Arakan Rohingya Union, en paraplyorganisation som representerar minoritetsgruppen.

-En massiv etnisk rensning pågår i just denna stund. Det är jämförbart med ett folkmord, säger Uddin.

Han menar att våldet genast måste upphöra, men pläderar även för mer långsiktiga lösningar för rohingya-folket, som att ge minoritetsgruppen rätten att bli burmesiska medborgare. De erkänns för närvarande inte som medborgare i landet.

Enligt Uddin lever runt en och halv miljon rohingya under mycket svåra förhållanden i Burma, medan ungefär lika många bor under svåra förhållanden i grannländerna. Uddin vädjar till den burmesiska regeringen att låta dessa flyktingar återvända hem.

T. Kumar, ordförande för Amnesty International i USA, säger att han är “förskräckt” över situationen, och är särskilt bekymrad över det utegångsförbud som råder för rohingya-folket i provinsen Arakan.

-De är inlåsta i byar. Det handlar om en ny form av internering. Om de blir sjuka så kan de inte bege sig till en läkare. Människor dör på grund av restriktionerna. Och betänk hur det drabbar barnen som inte kan ta sig till skolan, säger han.

Elaine Pearson menar att den burmesiska regeringen knappt har gjort någonting för att komma till rätta med den alarmerande situationen.

-Det har inte utkrävts något ansvar för de övergrepp som begåtts av statens säkerhetsstyrkor. Regeringen har inte sett över medborgarskapslagen. De har uppenbart misslyckats med att hantera dessa frågor. Jag tror det blir en lång och svår resa innan vi uppnår fred, säger hon.

Pearson är även skeptisk till vissa av de fredsfördrag som undertecknats mellan regeringen och olika etniska rebellgrupper i landet. Hon menar att det handlar om något som kan beskrivas som en “eld-upphör-kapitalism”, som innebär att regeringen och rebell-ledare kommer överens om att dela upp värdefulla naturresurser mellan sig.

-Jag befarar att det är de etniska minoriteterna som kommer att förlora på detta, säger Pearson.

På tisdagen denna vecka anländer Aung San Suu Kyi till USA där hon under två veckors tid kommer att delta i flera arrangemang om situationen i hemlandet. Detta besök utgör en strimma hopp om en ljusare framtid enligt Pearson.

-Aung San Suu Kyi besitter den moraliska auktoritet som krävs för att kunna uppmana till att de grundläggande mänskliga rättigheterna respekteras. Jag hoppas att hon kommer att ta en mer aktiv ställning i denna fråga, säger Pearson.

Becky Bergdahl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *