Senegal: De kämpar mot människosmuggling och båtflykt

Dakar, 120913 (IPS) – 150 unga människor från den lilla fiskeorten Thiaroye-sur-mer i Senegal har mist livet som båtflyktingar och över 300 sitter i förvar i Spanien, enligt den lokala organisationen Coflec. Ortsbor som har fått nog av tragedierna arbetar nu hårt för att uppmuntra de unga att stanna.

En människosmugglare som IPS talat med berättar att han själv förlorat släktingar på öppet hav.

-Det var en vän och kollega till mig som involverade mig i människosmugglingen. Våra klienter betalade mellan 200 000 och 300 000 senegalesiska franc (motsvarande 2 500 och 3 800 kronor) per person och vi hade 96 passagerare i varje båt, säger den senegalesiske fiskaren Doudou Ndoye, till IPS.

Han och hans kollega var “passeurs” – människosmugglare – som organiserade riskfyllda resor i små fiskebåtar från Mauretaniens kust, över öppet hav och till Kanarieöarna.

Vattnen har krävt många liv bland hoppfulla migranter från Ndoyes hemort Thiaroye-sur-mer. Minst 150 unga människor från orten har mist livet under de svåra färderna enligt Coflec, La Collectif des Femmes pour la Lutte contre l’Emigration Clandestine au Sénégal, en kvinnoorganisation som verkar för att sprida kunskap om människosmugglingen och som arbetar för att skapa arbetstillfällen för att motverka migration. Kvar i Thiaroye-sur-mer finns 88 barn som har mist sina föräldrar. Coflec uppger att 374 minderåriga från orten sitter i förvar i Spanien samt att 210 ungdomar från Thiaroye-sur-mer skickats tillbaka till Senegal och till Kap Verde och Marocko från Europa.

-Sju av mina egna kusiner har försvunnit på öppet hav. Från grannskapet har sju ungdomar mist livet på havet, och två skickades tillbaka efter att ha tagits fast av den marockanska kustbevakningen, säger Ndoye.

För fem år sedan, vid en begravning för en grupp unga senegaleser som omkommit ute på havet, bestämde Yayi Bayam Diouf att hon fått nog.

-Jag bestämde mig för att samla kvinnor som förlorat sina män, söner eller bröder som korsat havet och skapa en organisation som bekämpar denna förbannelse, säger hon.

Ortsbor som fått nog av tragedierna arbetar nu genom Coflec med att sprida kunskap om riskerna med att ge sig av och uppmuntrar unga att stanna och bygga en framtid i Thiaroye-sur-mer. Genom bland annat mikrokreditprojekt och tvåltillverkning arbetar de för en positiv lokal utveckling.

Tre ton tvål tillverkas inom deras projekt under ett år vilket inbringar över motsvarande 100 000 kronor. Allt som allt uppgår produktionen till 30 ton varor som finns till försäljning på lokala marknader, och i grannländerna Mali, Burkina Faso och Elfenbenskusten samt även i Europa och USA. Produktionen ger inkomster på över motsvarande 460 000 kronor per år.

Varje år används motsvarande 130 000 kronor till mikrokreditlån som erbjuds flyktingar som skickats tillbaka från Europa.

Coflec har köpt in två fiskebåtar som 50 personer nu använder i arbetet som fiskare, berättar Diouf.

Coflec stöds bland annat av en fransk stiftelse och ett spanskt utvecklingsprogram.

Souleymane Gano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *