Tillgång på mat en avgörande framtidsfråga enligt FAO

Rom, 120608 (IPS) – Deltagarna vid det globala miljömötet i Rio de Janeiro måste fokusera på de hungrande i världen, enligt en ny rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Detta eftersom tillgång på mat och möjligheten att skapa en hållbar global utveckling hänger så intimt samman.

Det stora miljömötet i Rio de Janeiro, kallat Rio+20, kommer att hållas mellan den 20 och 22 juni. Inför mötet släppte FAO i förra veckan en rapport där FN-organet understryker att hundratals miljoner människor i världen fortfarande hungrar på grund av att de “saknar medlen för att producera eller köpa den mat de behöver för att kunna leva ett hälsosamt och produktivt liv”. Rapporten lägger stor vikt på att visa hur avgörande kampen mot svälten är för att kunna skapa en hållbar utveckling.

Enligt FAO lever tre fjärdedelar av världens hungrande på landsbygden och livnär sig på jordbruk, medan 40 procent av de utarmade jordarna finns i områden där fattigdomen är utbredd. Rapportförfattarna slår fast att undernäringen skapar “en ond cirkel av minskad produktivitet, fördjupad fattigdom, långsam ekonomisk utveckling och överutnyttjade naturresurser”.

-Vi kan inte hävda att utvecklingen är hållbar så länge denna situation kvarstår, där nästan var sjunde man, kvinna och barn lämnas på efterkälken, som offer för undernäring, säger FAO:s chef José Graziano da Silva i ett pressmeddelande.

Han påpekade samtidigt att kampen mot svälten också är en kamp för en hållbar utveckling, och att Rio+20 är ett “gyllene tillfälle” att förena dessa målsättningar.

Vid konferensen i Rio kommer deltagarna att försöka nå fram till en överenskommelse om en övergång till en mer miljövänlig ekonomi, och man kommer även att diskutera investeringar i förnybar energi och en mer effektiv användning av jordens naturresurser.

FAO uppmanar världens regeringar att se till att i synnerhet världens fattiga får sina rättigheter tillgodosedda, och att man satsar på en hållbar matproduktion samt att offentliga resurser används till satsningar som gynnar allmänheten.

-Övergången till en hållbar framtid kräver fundamentala förändringar av länders mat- och jordbrukspolitik, och en rättvist fördelning av böndernas övergångskostnader för att övergå till mer hållbara jordbruksmetoder, säger Keith Wiebe vid FAO till IPS.

Tillgången till naturresurser i form av odlingsmark, vatten eller skogar, är avgörande för de 2,5 miljarder människor som producerar mat för egen konsumtion och till försäljning, slår rapportförfattarna fast. De bönder som står bakom de 500 miljoner småjordbruk som finns i utvecklingsländerna möter dock ofta stora hinder i form av brist på mat, jordar och vatten.

-Hundratals miljoner människor lider av hunger och näringsbrist, och de flesta av dem lever på att bedriva jordbruk. Dessa fattiga bönder utgör tillsammans med de mer kommersiella odlarna världens största grupp av naturresursförvaltare. Deras dagliga beslut avgör hur världens ekosystem mår, säger Wiebe.

FAO presenterade nyligen ett antal riktlinjer som syftar till att hjälpa stater att se till att de fattigas rättigheter till jordar, fiskevatten och skogar skyddas. Bland dessa finns en rekommendation om att skapa regler som minskar risken för storskaliga affärer där markrättigheterna säljs ut.

FAO uppmanar de stater och andra organ som deltar vid Rio+20 att arbeta hårdare för att bekämpa hungern samt enligt Wiebe “göra allt som är möjligt för att förbättra styret över livsmedels- och jordbrukssystemen”.

Sabina Zaccaro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *