Fler OS-medaljer till rika länder

New York, 120611 (IPS) – De olympiska spelen kan betraktas som en möjlighet för världens länder att visa upp sina bästa idrottare. Men i verkligheten tävlar länderna sällan på lika villkor.

Idrottare från hela världen möts när de olympiska spelen går av stapeln i London i juli. Föga förvånande visar ny forskning att det finns ett direkt samband mellan idrottsprestationer och ekonomiskt välstånd i ett land och att fattigare länder tenderar att vinna färre OS-medaljer. Särskilt infrastruktur och social service har visat sig ha betydelse för ländernas resultat.

Fattiga länder gör sällan bra ifrån sig i exempelvis simning eftersom utövarna vanligtvis inte har tillgång till pooler. I olympiska spelen 2008 var det USA, Australien, Storbritannien, Japan och Tyskland som tog flest medaljer i simning.

-De flesta idrottsprestationer kräver en hel del socialt och ekonomiskt stöd för utbildning, utrustning och resor. Det innebär att länder som har större resurser gör bättre ifrån sig, säger William Orme, talesperson vid avdelningen för HDI – ett index för mänsklig utveckling som används för att mäta välståndet i olika länder – vid FN:s utvecklingsprogram, UNDP.

Förhållandet mellan olika länders utveckling och antalet OS-medaljer har visat sig vara tydligt. Det visar en studie gjord av forskare vid Institutet för demokrati och konfliktlösning vid universitetet i Essex där rankningen av länders HDI jämförts med antalet medaljer som delades ut vid de olympiska spelen i Peking i Kina 2008.

USA tog flest medaljer under spelen 2008, hela 110 stycken, samtidigt som landet har ett HDI-värde på 0,907, på en skala från 0 och 1. På andra sidan spektrumet återfanns Kongo-Kinshasa, ett land sargat av krig, med ett HDI-värde på 0,24 och där landets idrottare lämnade OS i Peking utan några medaljer alls.

Forskarna noterar dock att förhållandena inte stämmer för alla länder och OS-prestationer. Till exempel har Etiopien ett HDI-värde på 0,33 men tog sju OS-medaljer i Peking 2008 och rankades då som nummer 29 bland de vinnande länderna.

Inom friidrotten och till exempel inom kortdistanslöpning gör många utvecklingsländer bra ifrån sig. Under OS i Peking 2008 blev Kenya det tredje bästa landet med 14 medaljvinster, varav sex guld, medan Jamaica kom på fjärde plats med 11 medaljer.

-Löpning är väldigt populärt i Etiopien, i så väl städer som på landsbygden, och kräver ingen speciell utrustning utan vem som helst kan ägna sig åt det oberoende av socioekonomisk ställning, säger Thierry Graf, från etiopisk-schweiziska förbundet The Bridge, till IPS.

Graf anser att världens regeringar bör göra större ansträngningar för att skapa möjligheter för alla medborgare att utöva idrott – oavsett inkomster.

Dock skulle det inte motverka fenomenet “muscle drain” som innebär att talangfulla idrottare från utvecklingsländer värvas av rika idrottsklubbar utomlands, ett fenomen som är mest utbrett inom fotbollen.

Mindre än två månader innan OS-invigningen i London har 185 länder minst en deltagare som kvalificerat sig för tävlingarna. Men skillnaderna mellan länderna är stora. Haiti, som fortfarande återhämtar sig efter den förödande jordbävningen 2010, har endast två deltagare. Landet har inte vunnit en OS-medalj sedan 1928. Samtidigt har USA 183 olympiska deltagare vid årets spel.



Johanna Treblin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *