Island kan förse Storbritannien med förnybar energi

Reykjavik, 120607 (IPS) – Med stigande energipriser och ökade krav på förnyelsebara energikällor kan elkraften i högre grad komma att överföras på mycket långa avstånd i framtiden. Ett exempel på det är att Storbritannien nu hoppas kunna få hjälp med sin energiförsörjning från Island.

Med hjälp av HVDC-teknik, som är överföring av högspänd likström, istället för konventionell växelström, kan man överföra stora energimängder på långa avstånd. Överföringen är mycket energieffektiv, endast 2-3 procent av energimängden går förlorad på hundra mil.

Storbritanniens energiminister Charles Hendry för nu samtal med det statliga energibolaget Landsvirkjun på Island om möjligheten att bygga en undervattenskabel för att kunna förse Storbritannien med förnybar energi från Island.

Befintliga isländska geotermiska kraftverk och vattenkraftverk skulle vara kraftkällor, och även vindkraft kan komma i fråga.

Landsvirkjun har ända sedan 1990-talet undersökt möjligheten att bygga en undervattenskabel till Europa men det har tidigare ansetts för kostnadskrävande även om tekniken funnits.

Kablarna skulle placeras på ett djup på 1 000 meter och sträcka sig 1 200 kilometer. Det finns andra undervattenskablar som sträcker sig över längre avstånd eller som ligger på större djup, men inga som ligger på både det djup och den sträckning som den föreslagna kabeln mellan Storbritannien och Island.

-Den isländska regeringen har inrättat en kommitté som ska titta på de ekonomiska fördelarna för Island, säger Magnus Bjarnason från energibolaget Landsvirkjun.

En del islänningar ställer sig dock frågande till det föreslagna projektet. Vid ett möte med flera miljöorganisationer som hölls nyligen framhöll man att miljömässig hänsyn inte alls diskuterats i samband med projektet och att miljöpåverkan måste undersökas innan man kan gå vidare.

-Den föreslagna undervattenskabeln skulle kräva fler kraftverk, både vattenkraftverk och geotermiska kraftverk. Dessa byggs ofta i vildmarksområden som vi vill skydda, säger Gudmundur Ingi Gudbrandsson från miljöorganisationen Landvernd.

Undervattenskablar är ingen ny uppfinning. Det finns redan kablar mellan Storbritannien och Nederländerna och Frankrike och diskussioner förs också mellan Storbritannien och Belgien, samt Norge och Danmark om nya undervattenskablar. När det gäller Norge handlar det om överföring av energi från vattenkraft och i Danmarks fall handlar det om vindkraft.

Inom världens största solenergiprojekt, Desertec, planerar man att överföra överskott av koncentrerad solenergi från norra Sahara i Marocko till Europa via undervattenskablar från och med år 2014. Från Tunisien ska överskottet från en solenergianläggning förse Italien med överskott från och med år 2016. I Europa har 20 energibolag gått samman i ett projekt som kallas Norstec för att utnyttja förnyelsebara resurser, främst vindkraft till havs.

-I stort sett tycker jag att undervattenskablar är en bra idé som gör det möjligt att balansera överskott och underskott i energiproduktionen över ett stort område, säger Godfrey Boyle, professor i förnyelsebar energi vid brittiska Open University.

Hans kollega Dave Elliott instämmer.

-Sammantaget är jag positiv, så länge regeringarna inte struntar i gröna energiprojekt i de egna länderna och inte exploaterar värdländerna, säger Elliott.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Lowana Veal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *