Pakistan: Flyktingar används som mänskliga sköldar

Peshawar, 120605 (IPS) – Tusentals flyktingar har på senare tid anlänt till Peshawar på flykt undan de strider som rasar mellan talibaner och den pakistanska armén i Khyberprovinsen. Flyktingarna vittnar om att talibanerna försöker hindra människor från att fly och att lokalbefolkningen används som mänskliga sköldar.

Efter att en militär insats mot de militanta grupperna i Khyberprovinsen intensifierades i mars har närmare 55 000 familjer tvingats på flykt. Men enligt flyktingarna har färden till provinsen Khyber Pakhtunkhwas huvudstad Peshawar varit kantad av stora svårigheter.

-I två månaders tid försökte vi ge oss av från vårt hem, men varje gång stoppades vi av talibaner, säger Rehan Gul från orten Aka Khel.

Gul, 49, som försörjer sig på jordbruk, lyckades dock i slutet av april ta sig till flyktinglägret Jallozai i närheten av Peshawar tillsammans med sin hustru och parets sju barn. Enligt honom hölls familjen innan dess som fångar av talibanerna tillsammans med hundratals andra familjer. Detta för att talibanerna ville skydda sig från att bli attackerade av regeringstrupper.

-Alla ville ta sig till säkrare platser och komma bort från kriget mellan armén och talibanerna, men talibanerna lät oss inte passera, säger Gul till IPS.

Den militära offensiven mot de militanta grupperna i regionen har gjort livet mycket svårt för lokalbefolkningen. De internflyktingar som lyckats ta sig till något av flyktinglägren, eller till anhöriga i Peshawar, säger att det fortfarande finns hundratals män, kvinnor och barn som väntar på att kunna ta sig till säkrare områden.

-Det är numera en etablerad strategi bland talibanerna att inte låta människor ta sig till Peshawar. Istället används de som mänskliga sköldar för att förhindra hårda militära insatser, säger polisen Arshad Khan.

Uppgifterna bekräftas av Khyber Pakhtunkhwas informationsminister Mian Iftikhar Hussain, som hävdar att metoden används av talibanerna på flera platser, i syfte att undkomma att bli attackerade av armén.

Oroligheterna i Fata, Pakistans federalt styrda klanområden, har enligt Hussain slagit så hårt mot lokalbefolkningen att en fjärdel av dess tolv miljoner invånare har tvingats att ge sig av permanent från sina hem.

Fembarnspappan Ghafoor Ali berättar att hans familj påbörjade sin flykt mot Peshawar i mitten av mars.

-Vi satt i ett fordon men blev stoppade av talibanerna som tvingade oss att åka tillbaka till vårt hem. Dagen därpå gav vi oss istället iväg till fots, och vi lyckades ta oss hit efter 13 timmar. Det var tungt för min fru och mina barn, men vi hade inget val, säger han.

Det laglösa området Fata ligger längs gränsen till Afghanistan och det var hit många talibaner och al-Qaida-anhängare tog sin tillflykt efter att de USA-ledda styrkorna inlett sin offensiv mot talibanerna i slutet av 2001.

År 2005 inledde den pakistanska armén en offensiv i Fata, efter att talibanerna hade attackerat myndighetsbyggnader, polisstationer och militära anläggningar.

I många områden förhindras dock armén att genomföra fullskaliga insatser på grund av civilbefolkningens närvaro, berättar Muhammad Jamil från staden Mardan. Enligt honom drar talibanerna nytta av denna situation.

Musafar Waheed från regionen Mohmand säger att talibanerna är tydliga med sitt budskap.

-Med hjälp av högtalaranläggningar varnar de människor att lämna området, och säger att det kan få ödesdigra konsekvenser, berättar han.

FN-organet UNHCR uppger att över 687 000 personer tvingats lämna sina hem i Fata, och varje dag registreras många tusentals nya civila som flytt från konflikten i Khyber-provinsen. Pakistanska myndigheter har med hjälp av UNHCR byggt upp fem olika flyktingläger.

-Det finns inga tecken på att de militära insatserna kommer att få ett slut inom den närmaste framtiden. De militanta grupperna har istället börjat sprida sig till områden som tidigare var lugna, säger Umar Farooq, som företräder de lokala myndigheterna i Fata.

Farooq påpekar att de militära insatser som inleddes 2005 ännu inte har skapat fred i regionen, utan istället stärkt de militanta grupperna.

-Militära insatser är ingen lösning. De har bara förvärrat problemen för Fatas befolkning som tvingas fly från plats till plats för att ta skydd, säger han.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *