Jordanska salafister manar till heligt krig i Syrien

Amman, 120607 (IPS) – Den arabiska våren har gett styrka åt flera politiska krafter i regionen – och i Jordanien har utvecklingen gett salafisterna medvind. Nu manar gruppens mer radikala företrädare till heligt krig mot regimen i grannlandet Syrien, något som oroar de jordanska makthavarna.

Regimen i Jordanien har blivit allt mer oroade för att konflikten i Syrien ska spilla över till hemlandet, en oro som förstärkts efter att den radikale salafisten Sheikh Abou Mohamad Tahawi nyligen utfärdade en fatwa som uppmanar till jihad, heligt krig, i Syrien.

-Jag uppmanar alla män som kan att bege sig till Syrien för jihad. Det är alla goda muslimers plikt att stoppa regimens blodbad, säger Sheikh Abou Mohamad Tahawi till IPS, med hänvisning till den syriska regimen.

Syriens president Bashar Assad är alawit, en trosinriktning som är besläktad med shiitisk islam.

-Den alawitiska och shiitiska koalitionen utgör för närvarande det största hotet mot sunniterna, ett hot som till och med större än det israeliska, säger Tahawi.

Vissa jordanska salafister tycks ha tagit Tahawis uppmaning på största allvar. Enligt journalisten Tamer Smadi, som bevakar de radikala rörelserna i landet, så försökte en grupp på 30 jordanska jihadister nyligen ta sig över gränsen till Syrien. Alla utom sju av dem ska dock ha gripits av den jordanska underrättelsetjänsten.

Den växande radikalismen har samtidigt skapat en spricka mellan de så kallade salafistjihadisterna och de mer moderata salafisterna. Den moderata falangen har till och med haft ett möte med företrädare för den amerikanska ambassaden.

-Den arabiska våren har skapat en spricka inom den salafitiska gruppen här i Jordanien, säger journalisten Tamer Smadi.

Salafismen är en rörelse som eftersträvar en mer sträng tolkning av islam, och har haft anhängare i Jordanien sedan 1960-talet, då ideologin fördes till landet med hjälp av återvändande universitetsstudenter som varit i Egypten och Syrien.

Salafismen har tre pelare – tron på en gud, missionen och jihad, enligt den radikale skriftlärde Sheikh Omar Bakri, som 2005 deporterades från Storbritannien efter att ha anklagats för att ha kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Enligt honom nöjer sig dock de flesta salafister med att leva upp till de två första pelarna, och utelämnar den tredje, jihad.

Den mer militanta grenen av rörelsen blev i Jordanien känd under 2005 då salafistjihadister under ledning av Abu Musab al-Zarqawi genomförde en rad självmordsbombningar mot hotell i huvudstaden Amman, terrordåd som krävde 60 dödsoffer. Al-Zarqawi kopplades senare samman med al-Qaida i Irak.

Terrordåden resulterade i hårda tillslag mot jordanska salafister och många av de mer hårdföra jihadisterna tvingades gå under jord – fram tills att den arabiska våren inleddes i slutet av 2010, då många av dem deltog i de lokala protesterna.

Salafistjihadisterna utgör en löst sammansatt grupp i Jordanien som tros ha runt 1 500 medlemmar. Men gruppen har på senare tid genomfört flera manifestationer, varav den största hittills samlade 350 deltagare i mitten av april i staden Zarqa. Den demonstrationen ledde till våldsamma upplopp där många poliser och demonstranter skadades.

Den jordanska regimen svarade sedan med hårda tillslag mot den radikala gruppen, och 146 jihadister anklagas nu för terrorverksamhet.

Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *