Överbelagda sjukhus i Jordanien efter libyska upproret

Amman, 120514 (IPS) – Under den arabiska våren flydde sjuka och skadade libyer från det krigshärjade landet. I Jordanien har tillströmningen av libyska patienter ökat trycket på sjukhusen betydligt.

-Sjukhusen har slutat att ta emot libyska patienter, med undantag för akuta fall och dem som kan betala kontant i förskott. Det är en mycket svår situation för patienterna, särskilt dem som undergår behandlingar mot cancer och infertilitet, säger Awni Bashir, tidigare socialminister och chef för sjukhuset Chmeisani i huvudstaden Amman, till IPS.

Under det senaste halvåret har 52 000 libyska patienter sökt vård i Jordanien och idag finns det cirka 15 000 kvar i landet. Överbeläggningarna på sjukhusen uppges också vara en förklaring till rapporterna om att anhöriga ska ha angripit vårdpersonal.

Nu befarar man att tillströmningen från Syrien kan innebära en ny kris. I Jordanien finns för närvarande 100 000 syriska flyktingar.

-Allt fler syriska patienter kommer hit och vi oroar oss för att återigen ställas inför en liknande situation de närmaste månaderna, säger Bahir.

Upproret i Libyen förra året satte punkt för diktatorn Muammar Gaddafis 40-åriga styre, men krävde tusentals liv och lämnade många skadade.

Faraj Fakhri, som stred för rebellerna under upproret, berättar att hans bilkortege blev beskjuten på vägen mellan Ajdabiya och Benghazi. Hans bil kraschade och hans kropp fylldes av kulor. Nu befinner han sig på sjukhuset Chmeisani i Amman där han har opererats två gånger och väntar på att genomgå ytterligare tre operationer.

-Jag tackar Gud för att jag kan röra mitt ben. Jag kom till Jordanien för att kunna genomgå en operation eftersom mitt land inte har de resurserna i nuläget, säger han.

Fakhri delar rum med Hajj Omar, 70, som också har genomgått en benoperation.

-Läkaren opererade mig av ren godhet. Jag hade ont och flera sjukhus vägrade att behandla libyer som mig eftersom vi inte har råd att betala för vår vård, säger Omar.

Sedan 2006 har Jordanien specialiserat sig på medicinsk turism och utfört kosmetisk kirurgi, organtransplantationer, fertilitetsbehandlingar och behandlingar mot cancer på tiotusentals patienter. Den medicinska turismen utgör fyra procent av landets BNP vilket motsvarar ungefär 7 miljarder svenska kronor, enligt Oxford Business Group.

Men tillströmningen av libyska patienter har inneburit en kris för sjukvården.

-Vi tog emot 18 plan i veckan med libyer som togs direkt till våra sjukhus – en betydande påfrestning för vårdsektorn, säger Ahmad Rajaei al-Hiari, chef för Direktoratet för medicinsk forskning i landet.

Likheter i språk, kultur och traditioner och avsaknad av viseringskrav för libyerna samt bekväma direktflyg mellan Amman och Tripoli har lett till att många libyska patienter lockats till Jordanien.

Det är nu en stor brist på vårdplatser för inhemska patienter, vilket har lett till att de privata sjukhusen tvingas att hålla tio procent av akutbäddarna lediga för de egna medborgarna. Totalt finns 4 000 vårdplatser på privata sjukhus och 8 000 platser inom den offentliga vården.

Situationen innebär en tung ekonomisk börda för Jordanien och Libyen har skulder på motsvarande 1 400 miljoner kronor för obetald vård och boende.

Den nya libyska regeringen gjorde tidigare en inbetalning på motsvarande 450 miljoner kronor för sjukhuskostnaderna, och tidigare i veckan överfördes ytterligare över 400 miljoner kronor till Jordanien.

Samtidigt har sjukhusen brist på pengar vilket i sin tur har påverkat de medicinska leveranserna. Jordanien har en skuld på motsvarande 450 miljoner kronor till leverantörer av medicinsk utrustning.

Cirka 20 procent av alla libyska patienter som vårdas i Jordanien skadades under upproret och övriga har sökt vård för bland annat synproblem, cancer eller infertilitet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *