Mubaraks miljarder fortfarande på drift

Kairo, 120510 (IPS) – Det har gått mer än ett år sedan Egyptens president Hosni Mubarak tvingades bort från makten. Men alla de miljarder som Mubarak anklagas för att fört ut ur landet har förblivit utom räckhåll för de egyptiska myndigheterna.

Mubarak blev under sitt 29 år långa styre ytterst förmögen eftersom han betraktade hela Egypten som sin privata egendom. Diktatorn och hans familj beräknas ha samlat på sig illegala tillgångar till ett värde av någonstans mellan motsvarande 100 miljarder och upp till nästan 500 miljarder kronor. Större delen av tillgångarna bedöms vara gömda på utländska konton, men också i form av lyxfastigheter i London, Madrid, New York och i olika delar av Egypten.

Amir Marghany är engagerad i Egyptiska juridiska gruppen för återtagandet av folkets tillgångar, ELGRPW, en juristorganisation som försöker spåra Mubaraks gömda rikedomar. Enligt Marghany har myndigheterna som ansvarar för att försöka återta de försvunna pengarna inte arbetat tillräckligt snabbt, vilket gett Mubaraks medarbetare mer tid att gömma undan tillgångarna.

-Folk börjar bli frustrerade. Processen kan komma att ta flera år, och då finns det ändå inga garantier för att vi kommer att få se ett enda öre, säger Marghany.

Efter att Mubarak störtades i februari förra året beslutade egyptiska åklagare att diktatorns och hans närmastes tillgångar skulle frysas. Utrikesdepartementet beordrade alla egyptiska ambassader att begära av myndigheterna att de skulle identifiera, frysa och återföra Mubaraks tillgångar, i enlighet med FN:s konvention mot korruption.

Finansiella institutioner inom EU och Schweiz arbetar med en lista av namn bestående av 19 personer inom Mubaraks familj och deras närmaste. Kanada har däremot tagit fram en lista på över 140 personer för granskning.

Enligt rykten äger Mubaraks familj fastigheter på Manhattan och i Beverly Hills, men trots detta har de amerikanska myndigheterna inte beordrat någon granskning eller frysning av Mubaraks tillgångar. Enligt USA:s myndigheter har inte de egyptiska åklagarna lagt fram de dokument som krävs för detta.

En juridisk expert hävdar att Mubaraks närmaste, eller till och med Mubarak själv, sannolikt även i dag skulle kunna gå in på en amerikansk bank och ta ut pengar.

Flera länder är tveksamma till att agera mot Mubarak så länge de anser att det inte har lagts fram tillräckligt tydliga bevis för att pengarna har tillskansats med olagliga metoder.

Schweiz var dock ett av de första länderna som beslutade att frysa Mubaraks familjetillgångar. I oktober förra året meddelade Assem El-Gohary, chef för den egyptiska myndighet som ansvarar för jakten på försvunna tillgångar, att Mubarak och hans familj hade tillgångar på över motsvarande tre miljarder kronor som låg frysta på schweiziska bankkonton.

Schweiziska myndighetsföreträdare har meddelat att tillgångarna kommer att förbli frysta ända tills det har slagits fast om det handlar om illegala pengar eller inte. Men då det inte finns något datum för när dessa utredningar ska vara klara så har den egyptiska allmänheten börjat bli allt mer otålig.

Samtidigt har diskussionerna om de tillgångar som Mubaraks familj har i Storbritannien blivit allt fränare. När Mubarak hade störtats frös brittiska myndigheter tillgångar motsvarande 950 miljoner kronor som tillhörde Mubaraks familj. Men än så länge har myndigheterna inte lämnat ut några detaljer om vilka tillgångar det handlar om, med hänvisning till att detta skulle vara ett brott mot banksekretessen.

Egyptiska myndigheter, som är pressade av allmänhetens krav på resultat, har därför vänt sig till en brittisk domstol med krav på att få fram den information som krävs för att kunna begära att tillgångarna återförs till landet.

Kritiker i Egypten menar dock att landets styrande militärråd, och de institutioner de kontrollerar, i tysthet skyddar Mubarak och hans tillgångar. Amr Adly, vid den Kairo-baserade organisationen Egyptian Initiative for Personal Rights, EIPR, menar att de egyptiska åklagare som ansvarar för kampen för att återfå Mubaraks pengar tycks ha gett upp.

-Att återhämta dessa tillgångar är en väldigt komplicerad process, som kräver att en dom utfärdas av vårt rättsväsende, säger Adly.

Han påpekar att Mubarak har åtalats för flera brott i landet. Ingen av åtalspunkterna gäller dock de rikedomar som den forne diktatorn har samlat på sig utomlands.

Cam McGrath

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *