Libyen: Från rebell till polis

Zawiyah, 120403 (IPS) – Några hundra polisaspiranter i oenhetliga uniformer marscherar fram och tillbaka på gården till en träningsanläggning i den libyska kuststaden Zawiyah. “Ni är folket som skyddar revolutionen och är våra stolta symboler”, står det skrivet på väggen bakom de blivande poliserna.

De marscherande männen är tidigare rebeller som stred mot Muammar Gaddafis styrkor under konflikten förra året. Nu är de inne på slutet av sin 45 dagar långa grundläggande polisutbildning.

Det är av största vikt för Libyen att de forna rebellerna antingen återgår till sina tidigare civila liv, eller att myndigheterna lyckas med att integrera de väpnade milisernas medlemmar inom regeringsarmén eller poliskåren.

Men trots att milisgrupper som Zintan- och Misratabrigaderna vid flera tillfällen har lovat att lämna över bevakningen över Tripolis säkerhet till statliga institutioner, så har tidpunkten för överlämningen flyttats fram vid flera tillfällen.

Det är inte ovanligt att skottlossningar bryter ut mellan miliserna och beväpnade kriminella gäng i huvudstaden. Och ibland bryter det ut våldsamma protester då vissa rebeller protesterar mot att de inte har fått betalt för sina insatser under störtandet av den förre diktatorn.

-Myndigheterna är nya och saknar den styrka som krävs för att kontrollera situationen, säger Yazin Fituri vid Tripolis militära råd, den organisation som sköter kontakterna med rebellgrupperna i Tripoli.

Enligt honom var många rebeller till en början tveksamma till att låta sig integreras inom armén, men har nu accepterat situationen. Yazin Fituri säger att man diskuterar med brigaderna att överlämna ansvaret för huvudstaden till myndigheterna.

-Vi försöker göra detta fredligt. Vi vill inte bråka med våra bröder, säger han.

Den kommission som arbetar med att återintegrera tidigare rebeller, WAC, har uppskattningsvis 200 000 rebeller registrerade i sina databaser. Dessa ska erbjudas att bli poliser, militärer eller att återgå till ett civilt liv. För att ingå i listan över tidigare rebeller krävs en identitetshandling som visar att man tidigare tillhört någon av rebellfraktionerna. Men det har förekommit anklagelser om att vissa av de registrerade inte stred för rebellerna under upproret.

Under april ska WAC börja genomföra intervjuer med de tidigare rebellerna för att erbjuda dem utbildningar för civila jobb, eller arbeten inom polisen eller armén.

Kadetterna vid träningsanläggningen i Zawiyah ska enligt planerna snart få sin första månadslön på motsvarande 3 100 kronor.

De nymålade barackerna tillhörde tidigare Gaddafi-regimens armé. Anläggningen skadades svårt i samband med Natos bombningar. Under konflikten var striderna hårda i staden, som ligger fem mil väster om Tripoli.

Träningsanläggningens chef Ramadan Shnety berättar att målsättningen är att utbilda många tidigare rebeller här.

-Men arméns soldater har ännu inte fått någon lön, och det är ingen uppmuntran för rebellerna att skriva in sig, säger han.

-Armén kommer att vara stark och kommer inte tillåta att miliserna agerar på egen hand, säger försvarsdepartementets språkrör, överste Adel El Barrassi.

Överste Jamal Ibrahim Safar vid inrikesdepartementet säger att mer än hälften av de framtida poliserna kommer att få sin utbildning utomlands, varav 10 000 kommer att utbildas i Jordanien. Turkiet, Frankrike, Italien och Sudan kommer dessutom att erbjuda specialutbildning för exempelvis gränspolisen.

Just gränskontrollerna var en fråga som nyligen togs upp vid en regional konferens i Tripoli. Där diskuterades riskerna för att vapen ska transporteras genom landet, samt att islamister och papperslösa flyktingar ska försöka ta sig till Europa via Libyen.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Rebecca Murray

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *