Offer för arméns massakrer i El Salvador kräver upprättelse

Tecoluca, 120330 (IPS) – I förra veckan hölls en tribunal där offer för det blodiga inbördeskriget i El Salvador gavs en möjlighet att vittna om sina erfarenheter. En av deltagarna var Mercedes Alfaro som med stakande röst berättade om hur hon förlorade sju av sina närmaste i samband med en massaker som utfördes av landets armé 1982.

Den fjärde upplagan av Tribunalen för reparativ rättvisa i El Salvador hölls i förra veckan i staden Tecoluca i provinsen San Vicente i landets centrala delar.

-Det är mycket svårt att förlora dem som man älskar allra mest, sade Mercedes Alfaro, 50, inför den panel och de åhörare som fanns samlade i den sal där tribunalen hölls.

Här i Guajoyo i Tecoluca mördade landets armé närmare 200 människor i juni 1982. Bland offren fanns Alfaros föräldrar och syskon.

Vid tribunalen hördes flera överlevande och vittnen till de massakrer och människorättsbrott som begicks under det inbördeskrig som härjade i landet mellan 1980 och 1992. Ett krig som utkämpades mellan regeringsarmén och vänstergerillan FMLN, vars politiska gren numera styr i landet. FMLN omvandlades till ett politiskt parti efter fredsavtalet 1992.

Närmare 75 000 människor dödades i konflikten och 8 000 försvann spårlöst. Hela 124 massakrer begick, där närmare 8 000 människor förlorade sina liv. Nästan samtliga utfördes av armén.

Tribunalen fokuserade denna gång på de massakrer som begicks i provinsen San Vicente, där Tecoluca ligger, ett område där gerillan var stark under kriget. Här genomförde armén närmare 40 massakrer.

Tribunalen för reparativ rättvisa organiseras av Människorättsinstitutet vid Centralamerikanska universitet, IDHUCA. Den har sin grund i den internationella rättviserörelse som byggdes upp under 1980-talet, och där fokus inte ligger på att åtala och fälla förövarna utan att i första hand ge offren upprättelse.

-Vi vill skapa ett utrymme där offren kan vittna och bli hörda, säger José Ramón Juániz, ordförande för organisationen Lawyers of the World, som har sin bas i Valencia i Spanien, och som är en av tribunalens “domare”.

Många av dem som vittnade vid tribunalen hade aldrig tidigare berättat om sina upplevelser offentligt.

-Jag hade inte modet att berätta om allt som hänt, men jag bad Gud om styrka, säger Alfaro.

Många av de som vittnade har aldrig ens blivit erkända som offer, eftersom fallen aldrig har granskats av rättsväsendet.

Under kriget anklagade armén landsbygdsbefolkningen i San Vicente för att ge stöd till FMLN-gerillan. När armén anlände till Guajoyo i juni 1982 så flydde lokalbefolkningen ner mot Lempa-flodens strand. En del lyckades simma bort från soldaterna. Men enligt vittnesuppgifter sköts många vuxna och barn i vattnet av soldater från en helikopter.

-Deras kroppar fördes bort av floden, sade Alfaro.

Hon beskrev också hur soldaterna som mördat hennes familj sedan tvingade henne att laga mat åt dem.

Reparativ rättvisa bygger på tanken att inte bara offren, utan också förövarna – utan risk för att straffas – ska träda fram och tala om de brott som begåtts.

-Låt mördarna komma och be om förlåtelse, säger Juan Cornelio Chicas, 58, som överlevde en massaker i den nordliga provinsen Morazán 1981.

70 personer, varav 10 barn, mördades i den massakern.

-Jag är beredd att förlåta dem, men då vill jag höra dem säga: “Jag dödade dina barn”. Jag kommer aldrig att glömma mina barn, säger han med tårar i ögonen.

Inget av de befäl som har anklagats för att ha legat bakom någon av massakrerna deltog dock vid tribunalen i Tecoluca.

De soldater som begick människorättsbrott i samband med kriget har hittills kunnat undgå att straffas på grund av den amnestilag som instiftades 1993. Trots att många lokala och internationella människorättsorganisationer vid upprepade tillfällen har krävt att denna amnestilag återkallas så har den fortsatt att gälla.

El Salvadors president Mauricio Funes, som representerar FMLN och kom till makten 2009, har vägrat att ens diskutera frågan om att återkalla amnestilagen. Detta trots att han å statens vägnar bett om förlåtelse för arméns tre dagar långa massaker i El Mozote 1981, där uppemot ett tusen människor dödades.

-Detta är en regering som ber offren om förlåtelse samtidigt som de har överseende med – och skyddar – förövarna, säger Benjamín Cuéllar, chef för IDHUCA.

I samband med tribunalerna har arrangörerna uppmanat staten att ge offren upprättelse i form av materiell, psykologisk och moralisk ersättning. Hittills har dock landets myndigheter ignorerat dessa krav.

Flera av tribunalens vittnen har krävt att rättvisa skipas, att staten betalar ut skadestånd och att arméns arkiv offentliggörs så att sanningen bakom övergreppen blir kända.

Många har dessutom krävt att den staty föreställande Roberto d'Aubuisson som finns på ett torg i San Salvador ska avlägsnas. D'Aubuisson, som avled 1992, grundade de dödsskvadroner som tillsammans med landets armé genomförde många av de massakrer som begicks under inbördeskriget.

Edgardo Ayala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *