Talibanerna förlorar kampen mot musiken i Pakistan

Peshawar, 120329 (IPS) – För inte länge sedan var det förenat med ren livsfara att utöva musik eller uppträda som sångare i den nordpakistanska provinsen Khyber Pakthunkhwa. Men tiderna förändras och den nuvarande provinsregeringen har samlat mod och vågar nu trotsa talibanernas rigida inställning till musik och underhållning.

Organiserade kulturarrangemang var otänkbara i Khyber Pakthunkhwa så länge som den religiösa alliansen MMA satt vid makten mellan 2002 och 2008 med stöd av talibanerna.

Efter att MMA förlorat valet 2008 och det vänstersinnade Awami National Party tagit över makten intensifierade talibanerna under en tid sina bombdåd riktade mot skivaffärer, biografer och skolor.

I början av 2009 mördades den populära kvinnliga dansaren Shabana av talibaner i Swatdalen, varpå förövarna hängde upp hennes döda kropp i en elstolpe. Samma år mördades den lokala sångaren Ghani Dad i Swatdalen i samband med att han var på väg hem från en repetition.

Men talibanernas ställning började försvagas 2009 efter att den pakistanska armén inlett en offensiv mot de militanta grupperna i regionen, samtidigt som USA började utföra allt fler attacker mot talibaner och al-Qaida-anhängare i nordvästra Pakistan med hjälp av förarlösa flygplan.

-Vi har nu öppnat kulturarenan Nishtar med 600 sittplatser och vill bekämpa terrorismen med hjälp av musik och konst, säger provinsens kulturminister Mian Iftikhar Hussain till IPS.

Det är ett stort steg bort från den politik som bedrevs av alliansen MMA, som förbjöd konserter och andra kulturella aktiviteter eftersom detta ansågs stå i strid med islam.

Kulturminister Hussain menar att det är viktigt att framhäva att pashtunerna, den etniska grupp som utgör den breda majoriteten av de 21 miljoner invånare som bor i Khyber Pakthunkhwa, är ett liberalt sinnat folk som är motståndare till terrorismen.

-Nishtar-hallen hölls stängd i sex års tid, men nu anordnas där istället regelbundet arrangemang där publiken kan avnjuta musik, dramatik och andra kulturaktiviteter, säger Hussain.

Det återupplivade kulturutbudet har välkomnats av lokalbefolkningen, som alltid varit intresserade av musik, konst och dans.

-Vi kom hit för att se våra favoritsångare och dansare. Det var kul och vi hade mycket trevligt, säger Zawar Ali från Mardan, som denna kväll besökt Nishtar-hallen tillsammans med flera vänner.

Ali säger att han är tacksam för att provinsregeringen har vågat ta strid med talibanerna.

Extremisterna har dock inte gett upp, utan tycks snarare på senare tid ha börjat inrikta sina attacker mot moskéer och begravningståg i stället. I mitten av mars genomförde en självmordsbombare ett dåd vid en begravningsceremoni i utkanten av Peshawar. Måltavlan var ANP-politikern Khush Dil Khan, som dock överlevde attentatet. I stället dödades 15 andra deltagare på begravningen.

Pakistan blev hårt ansatt av terrorism efter att talibanerna hade störtats från makten i grannlandet Afghanistan i slutet av 2001. Många talibaner tog i samband med det sig över gränsen till Pakistan där de började attackera myndighetsbyggnader, skolor och skivaffärer.

-Talibanerna förstörde på fem års tid 600 musik- och skivaffärer i Khyber Pakthunkhwa, och de tvingade dessutom många artister att lämna provinsen. Men med en ny provinsregering vid makten har attackerna mot skivaffärer upphört, säger Sher Dil Khan, ordförande för skivaffärernas förbund i Khyber Pakthunkhwa.

Sångaren Gulzar Alam var en av de många artister som flydde till andra delar av landet när talibanernas makt var som starkast.

-Majoriteten av sångarna, dansarna och andra inom underhållningsindustrin lämnade provinsen, säger Khan, som nu har fått flera engagemang inbokade i hemprovinsen.

De lokala myndigheterna har till och med lanserat en konstakademi där begåvade ungdomar ska utbildas i sång, dans och musicerande.

-Närmare hundra ungdomar har visat intresse för att börja där, och vi kommer inom kort att sätta igång med kurserna, säger Khyber Pakthunkhwas kulturchef Pervaiz Khan Sabatkhel.

Kulturminister Hussain berättar att myndigheterna har förstärkt bevakningen av skivaffärerna och erbjudit artisterna extra skydd.

-Vi har brutit talibanernas makt och kontrollmöjligheter och de har ingen möjlighet att återta den. Vi hoppas att de kulturella aktiviteterna bara kommer att bli fler i framtiden, säger ministern.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *