Druserna kan bli tungan på vågen i det syriska upproret

Beirut, 120328 (IPS) – I staden Sweida i Syrien där den religiösa minoriteten druserna har ett fäste har det genomförts flera protester de senaste veckorna. Frågan är nu om drusernas protester mot regimen skulle kunna utgöra en brytpunkt för de syriska revolutionärerna.

Även om druserna är en minoritetsgrupp har deras ställningstagande ett stark symboliskt värde då de betraktas som “andliga kusiner” till alawiterna, den religiösa grupp som Syriens president Bashar al-Assad tillhör.

Under århundradena har druserna, som utgör cirka tre procent av den syriska befolkningen och främst bor i området kring staden Sweida, gått i spetsen för olika syriska revolutioner, bland annat i kampen mot det ottomanska imperiet under 1600-talet samt när Syrien stod under franskt protektorat.

De senaste tio åren har gruppen haft täta kontakter med president Bashar al-Assad, som setts besöka lokala drusiska familjer vid olika tillfällen.

De nära banden har dock inte gjort gruppen immun för upproret i Syrien som krävt nära 7 500 människors liv sedan i januari 2011.

-Demonstrationer genomförs oftare här om än i en mycket mindre skala än i andra regioner. I förra veckan genomfördes ett femtontal protester i flera drusiska byar, säger Rima Fleyhan som tillhör den syriska oppositionen, till IPS.

Protesterna har främst skett i städerna Sweida och i Qraya – som är födelseplatsen för Sultan Pacha al-Atrash, en drusisk revolutionär som ledde det syriska upproret under det franska protektoratet 1925-1927. Protester hålls också allt mer regelbundet i staden Chahba.

-Det är fortfarande en liten rörelse och den består i huvudsak av studenter, jurister, ingenjörer samt vänsteranhängare från samhällseliten, säger Talal el-Atrache, författare till boken “När Syrien vaknar”, i en telefonintervju med IPS.

Omvänt har demonstranterna i andra delar av landet främst kommit från jordbrukssamhällen och fattiga områden, först senare har andra samhällsklasser anslutit sig till protesterna.

-När upproret inleddes mötte Bashar al-Assad drusernas högste ledare och varnade dem och sa ’vi druser och alawiter är minoriteter i det här landet. Blanda er inte i protesterna’, säger aktivisten Muntaha al-Atrash, dotter till Sultan Pasha al- Atrash, till IPS.

Enligt flera källor försökte de drusiska ledarna hålla tillbaka proteströrelsen genom att personligen ingripa och förhindra demonstrationer för att undgå repressalier från regimen. Trots det har det bildats två lokala grupper som nu samarbetar med den syriska oppositionens lokala samordningskommittéer, LCC.

-Vi har också en grupp drusiska militärer, säger överste Aref Hamoud, från Fria syriska armén, till IPS.

Enligt uppgifter från LCC attackerade den drusiska brigaden en militärbas den 25 mars vilket ledde 28 soldaters avhopp samt till att en officer från armén sköts till döds. Dock har det varit svårt att få de uppgifterna bekräftade eftersom medier inte släpps in i Syrien.

Säkerhetspolisen och Assadmilisen Shabiha har snabbt skingrat de protester som arrangerats.

Ashraf Jaramani som bor i Sweidatrakten och som är engagerad i den lokala politiken menar att risken för inbördeskrig och den islamistiska dimensionen av protesterna dock har avskräckt många druser från att vara en del av rörelsen.

-Om Syrien följer Egypten och Libyen, vem kommer då att försäkra druserna att Muslimska brödraskapet inte kommer att styra landet? Och vad skulle hända med minoriteternas rättigheter?, säger Jaramani till IPS.

Det finns också en oro för att Syrien ska bli ett slagfält för rivaliteten mellan shiitiska och sunnitiska länder.

Muntaha al-Atrash menar att om druserna kommer att spela en viktigare roll i protesterna så kommer det att vara negativt för regimen. Assadregimen uppvaktar minoritetsgruppen inför hotet om en enad front. Säkerhetsstyrkor har undvikit att döda drusiska demonstranter och Rima Fleyhan som tillhör den syriska oppositionen säger att frihetsberövade druser behandlas bättre än andra fångar.

Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *