FN fördömer dödligt våld vid Kongoval

Kinshasa, 120327 (IPS) – Enligt en ny rapport från FN:s människorättskontor dödade president Joseph Kabilas säkerhetsstyrkor minst 33 personer i Kinshasa i samband med förra årets val i Kongo.

FN-rapporten är en granskning av de allvarliga människorättskränkningar som begicks av säkerhetsstyrkorna i Kongos huvudstad Kinshasa i november förra året i samband med att Kabila vann valet.

Enligt rapporten är ytterligare 16 personer rapporterade som saknade och omkring 90 personer rapporterades ha skadats i skottlossningar. Bland offren fanns enbart civila.

I rapporten som publicerades i förra veckan uppmanas regeringen att “göra en oberoende, trovärdig och opartisk utredning av alla fall av allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter som ska ha begåtts i Kinshasa mellan den 26 november och 25 december 2011. Regeringen uppmanas även att ställa de påstådda förövarna inför rätta, oavsett rang och oavsett om de är medlemmar av det Kabilatrogna republikanska gardet, den nationella armén eller polisen”.

Addie Kitona var en av dem som upplevde våldsamheterna som ägde rum i området Bandalungwa i Kinshasa efter att de preliminära valresultaten hade meddelats.

-Polisen använde tårgas mot oss och tog ingen hänsyn till åskådarna, som bland annat var barn. När jag sprang min väg snubblade jag och ramlade över min 4-åriga dotter. Hon bröt nyckelbenet. När jag ramlat jagade polisen ungdomar som angripit dem. De trampade på mig med sina stövlar och slog mig flera gånger på ryggen och i magen, säger Kitona.

Annie Botendi, juridikstudent vid universitetet i Kinshasa minns hur hon såg kroppar fulla av kulhål som låg på marken längs vägen från Kimwenza, en stadsdel i Mont Ngafula där hon bor.

-Kropparna hämtades under eftermiddagen av personal från Röda Korset, för att de skulle begravas efter att de hade identifierats av de lokala myndigheterna, säger hon till IPS.

-De siffror som presenteras i rapporten ska inte ses som slutgiltiga. De kan komma att omprövas. Det fanns många områden som var otillgängliga på grund av den rädsla och paranoia som rådde under denna period. Många kliniker beordrades att inte lämna ut någon information om skadade som de skötte om, säger Leila Zerrougui, FN:s vice specialutsände till Demokratiska republiken Kongo.

Den kongolesiska regeringen säger att den nya rapporten innehåller felaktigheter.

-Rapporten är partisk, ofullständig och osammanhängande. Den innehåller felaktiga siffror och den innehåller inga kommentarer från regeringen, särskilt när det gäller de rättsliga förfaranden som redan pågår som gäller kränkningar som är under utredning, säger Emmanuel Luzolo Bambi Lessa, justitieminister med ansvar för mänskliga rättigheter, till IPS.

-Det skulle behövas en gemensam undersökning där den kongolesiska regeringen, civilsamhället, rättsväsendet och FN tillsammans tar fram en trovärdig rapport, säger han.

Men människorättsaktivisten Jean Claver Mudumbia har en annan åsikt.

-Regeringen gör fortfarande misstaget att avvisa rapporter om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det beror på att de ofta inte har tillgång till samma information som människorättsaktivister som arbetar nära människor, säger Jean Claver Mudumbia.

Emmanuel Chaco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *