Indien: En av världens farligaste platser för flickor

New Delhi, 120308 (IPS) – På ett sjukhus i den indiska huvudstaden kämpar den tvååriga svårt misshandlade flickan Baby Falak för sitt liv. Hennes öde har rönt stor uppmärksamhet i de lokala medierna, men aktivister påpekar att fallet knappast är unikt i Indien, som i en FN-rapport pekats ut som ett världens farligaste länder för flickor.

Läkarna i New Delhi har i sex veckors tid arbetat hårt för att rädda livet på den två år gamla flickan, men de har redan börjat förlora hoppet om att hon någonsin ska kunna leva ett normalt liv.

Barnet togs till sjukhuset av en 15-årig flicka, som ska ha varit den som misshandlat henne mycket svårt. Med tiden har det framkommit att den lilla flickan tagits omhand av flera olika familjer, innan hon till sist hamnade hos 15-åringen – som själv blivit utsatt för sexuella övergrepp av den man hon levt med efter att hon flytt från en pappa som misshandlat henne.

Medan polisen försökt identifiera tvååringens riktiga mamma har en hemsk historia uppdagats om hur indiska flickor kan behandlas. Medierna har lagt allt fokus på Baby Falaks fall, men enligt socialarbetare är flickan bara en i raden av liknande fall som det aldrig talas om.

Akhila Sivadas, ordförande för Delhi-baserade Centre for Advocacy and Research, påpekar dessutom att statistik visar att 700 000 flickor “saknas” i Indien på grund av könsselektiva aborter.

-Enligt experter kan den siffran komma att stiga över miljonstrecket under detta årtionde om inget görs för att ändra utvecklingen, säger Sivadas till IPS.

Sivadas säger att ultraljudstekniken gjort det möjligt även för föräldrar på den indiska landsbygden att tidigt könsbestämma foster. Enligt henne måste användandet av tekniken begränsas om utvecklingen ska kunna vändas.

En ny rapport från FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor, Undesa, visar samtidigt att Indien kan vara världens farligaste land för flickor. Rapporten, som heter “Sex Differentials in Childhood Mortality” avslöjar att en indisk flicka i åldern mellan ett och fem år löper 75 procent högre risk att dö jämfört med en pojke i samma åldersgrupp. Det är den största skillnaden mellan könen i världen, i fråga om barnadödlighet.

I många länder i världen överlever fler unga flickor än pojkar, men Indien utgör ett tydligt undantag.

Enligt Sivadas spreds tekniken för att tidigt kunna könsbestämma foster först bland de högre samhällsklasserna i delstaten Punjab och Haryana mellan 1991 och 2001. Resultatet blev, förutom att färre flickor föddes, en ökad dödlighet bland flickor.

Nu har samma teknik blivit tillgänglig för många fler indier, och effekterna har fått ett allt större genomslag.

-Det finns en djupt rotad preferens att få pojkar i detta land, och vi får direkt betala priset för utvecklingen eftersom tekniken gör det möjligt att ta bort de ofödda flickebarnen, säger Sivadas.

Enligt henne försummas många av de flickor som trots allt blir födda.

-Barnadödligheten hänger också samman med problemen med undernäring. Alla dessa krafter samverkar och gör livet skört, säger Sivadas.

Fallet med Baby Falak är också en påminnelse om det hårda liv som väntar en flicka i ett samhälle som inte välkomnar henne, eller ser henne som ett objekt.

Shantha Sinha, ordförande för Nationella kommissionen till skydd för barns rättigheter, menar att fallet visar att de system som finns på plats för att ge skydd till samhällets svagaste inte fungerar tillräckligt väl.

-Mycket måste göras. Vi behöver ett förbättrat samarbete mellan polisen, barnavårdsmyndigheterna, hälsovårdsorganen och medierna – om vi vill förbättra skyddet för alla barn som är övergivna eller utsätts för vanvård, säger hon till IPS.

Sujoy Dhar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *