Mobila sjukhus räddningen för Pakistans krigsdrabbade befolkning

Peshawar, 120309 (IPS) – Välutrustade mobila sjukhus har blivit räddningen för många pakistanier i den krigsdrabbade regionen Fata vid gränsen till Afghanistan. Gul Lakhta, 50, hade förlikat sig med tanken på att han snart skulle bli blind då en av de mobila vårdenheterna rullade in i hans by i området Bajaur.

-De opererade mig samma dag, och nu är min syn utmärkt, berättar Lakhta, som själv inte hade råd att uppsöka någon läkare.

Han är en av många pakistanier som fått hjälp av det mobila sjukhusprogrammet, MHP, sedan de 2003 började erbjuda gratis vård till landsortsbefolkningen i det krigsdrabbade Fata med hjälp av mobila enheter.

Efter den USA-ledda invasionen av Afghanistan 2001 flydde många talibaner över gränsen till Fata och närliggande områden. Med sig tog de sin fundamentalistiska ideologi och våldskultur. Det dröjde inte länge innan de militanta grupperna hade inlett en kampanj av bombdåd riktade mot skolor, hälsovårdscentraler, marknader, myndighetsbyggnader och lokala säkerhetsstyrkor. För befolkningen i Fata började livet gå på sparlåga.

-Talibanerna förstörde 60 hälsovårdscentraler, vilket tvingade patienter att resa ända till Peshawar även för mindre krämpor, säger läkaren Niaz Afridi, som är chef för Fatas mobila sjukhusprogram.

Enligt Afridi finns det nu planer på att utöka de mobila teamen, som redan i dag avgiftsfritt hjälper närmare 90 000 patienter om året.

Läkaren Nauman Mujahid, som arbetar med sjukvårdsutvecklingen i Fata, berättar att de mobila enheterna har en personalstyrka på sammanlagt 150 personer. Där ingår förutom allmänläkare även en rad specialister som tandläkare, kirurger och gynekologer. Varje fordon är utrustat med elgeneratorer med vars hjälp man kan driva en operationssal, tandläkarklinik, röntgen- och ultraljudsmaskiner samt ett labb som kan förmedla snabba provsvar.

-Svårt sjuka patienter som är i behov av att läggas in remitteras dock till sjukhus i Peshawar, berättar Mujahid.

Programmet inleddes 2003 efter att Sydkorea hade donerat 14 mobila sjukhus för att ge hjälp till befolkningen i den oroliga provinsen. Just nu pågår återuppbyggnaden av de vårdcentraler i regionen som förstördes av talibanerna, men fältsjukhusen kommer att fortsätta rulla, och med tiden har dess flotta av mobila sjukhus utökats.

Myndigheterna meddelar att de mobila sjukhusen är på ingång någon vecka i förväg, oftast med hjälp av de lokala moskéerna. Gynekologen Bilqees Qayyum berättar att man oftast får mängder av besökare.

-Men förutom det så tar vi oss också snabbt till områden som drabbats av utbrott av sjukdomar som mässlingen, mag- och tarminflammationer och diarrésjukdomar. Vi var först på plats i Hazara år 2005 efter det kraftiga jordskalvet där, berättar hon.

År 2009 var de mobila enheterna mycket viktiga i arbetet med att ge hjälp åt personer som tvingats på flykt under de militära operationer som då pågick mot talibanerna i regionen Swat. Året därpå genomförde man viktiga insatser i samband med den översvämningskatastrof som då drabbade landet.

-Våra välutbildade läkare, sjuksköterskor och sjukvårdare har fått utmärkelser från staten för sina utmärkta insatser i samband med nödsituationer, säger Qayyum.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *