Hårda tillslag mot pressen i Kazakstan

Almaty, 120217 (IPS) – För två månader sedan sköt polisen i Kazakstan ihjäl minst 16 strejkande gruvarbetare i staden Zjanaozen – en händelse som den oberoende pressen i det hårt styrda landet rapporterade om. Sedan dess har president Nursultan Nazarbajev gått mycket hårt fram mot landets medier.

Lokala journalister och oberoende bedömare menar att åtgärderna är de hårdaste som presidenten använt sedan han kom till makten i den centralasiatiska republiken 1989.

Tillslagen inleddes efter att landets lilla oberoende press rapporterat om hur polisen den 16 december öppnade eld mot obeväpnade demonstranter i staden Zjanaozen i samband med en långvarig strejk bland stadens oljearbetare. Enligt myndigheterna dödades 16 personer vid upploppen. Ett vittne har dock uppgett till den oberoende ryska tidningen Nezavisimaja Gazeta att hon samma dag kunde räkna till 64 döda kroppar som anlände till ett av stadens bårhus.

I mitten av januari hölls parlamentsval i Kazakstan, ett val som slutade med att tre partier som alla är lojala med presidenten vann alla platser i parlamentet. Det oppositionella socialdemokratiska partiet, som enligt analytiker och diplomater borde ha fått minst tio procent av rösterna, fick enligt den officiella röstsammanräkningen blott knappa 1,6 procent av rösterna – långt ifrån den sjuprocentsspärr som tillämpas i parlamentet.

Tre andra oppositionspartier fick inte ens delta i valet, som enligt de internationella valobservatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, inte levde upp till de grundläggande principerna för demokratiska val.

I slutet av januari greps Igor Vinjavskyj, redaktör för den oberoende dagstidningen Vzglyad, anklagad för att ha “underblåst social oro”, ett brott som kan ge sju års fängelse. Detta efter att han kritiserat polisens dödsskjutningar i Zjanaozen och omständigheterna kring valet.

Enligt polisen hittade man vid en tidigare razzia mot Vinjavskyj ett flygblad som uppmanade till att president Nazarbajev borde kastas i en soptunna. Men enligt Vinjavskyjs advokat hade detta flygblad, som finns tillgängligt på internet, planterats på platsen av polisen. Advokaten hävdar vidare att Vinjavskyj aldrig uppmanat någon att störta presidenten, utan enbart uppmanat till fria val, samt att politiska fångar friges.

I början av februari deltog Oksana Makujhina, biträdande redaktör för den oppositionella veckotidningen Respublika – vars chefredaktör numera arbetar på distans från London på grund av situationen i hemlandet – vid en pressträff där man protesterade mot gripandet av Vinjavskyj.

Några dagar senare anhölls och förhördes Makujhina i två dagars tid av underrättelsetjänsten KNB. Samtidigt beslagtogs en stor del av Respublikas utrustning.

I organisationen Reportrar utan gränsers senaste ranking av pressfrihetssituationen i världen hamnar Kazakstan på plats 154 av 179 jämförda länder. Organisationen uttrycker nu en stor oro “över de ökade tillslagen mot oberoende journalister i Kazakstan”, samt påpekar att upploppen i Zjanaozen används av myndigheterna som en förevändning för tillslagen mot medierna.

Elena Malygina vid den lokala organisationen Adil Soz, som bevakat pressfriheten i landet i 13 års tid, säger att oberoende journalister hade möjlighet att arbeta relativt fritt – fram till dödsskjutningarna i Zjanaozen.

-Nu har de flesta kallats in till förhör av KNB i syfte att skrämma och tysta dem. Så här illa har det aldrig varit, säger hon till IPS.

En av landets oberoende medier är webb-tv-kanalen Stan.kz. Det var deras reportrar som filmade upploppen i Zjanaozen, bilder som sedan spreds över världen via Reuters. Två av kanalens reportrar misshandlades svårt i samband med upploppen och besköts med gummikulor.

Myndigheterna beslagtog sedan allt filmmaterial som Stan.kz hade från händelserna i Zjanaozen. Kanalchefen Elina Zjdanova samlade efter det redaktionens 15 medarbetare för att diskutera vad man ska göra om polisen genomför en razzia och griper henne och hennes närmaste medarbetare.

-Var artiga men bestämda, och glöm inte att vi inte bryter mot några lagar. Kräv att få se beslutet om husrannsakan och var hela tiden vaksamma så att de inte planterar ut något, sade Elina Zjdanova till redaktionsmedlemmarna vid mötet.

I måndags i förra veckan släckte myndigheterna ned webb-tv-kanalens hemsida.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Christopher Pala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *