Krisen i Syrien sprider sig till Libanon

Tripoli, Libanon, 120216 (IPS) – Från andra våningen i en fallfärdig byggnad hörs ungdomar skandera: “Yalla Erhal Ya Bashar”, som betyder “Kom igen, lämna makten, Bashar”. Även här, i de sunnidominerade kvarteren i hamnstaden Tripoli i norra Libanon, riktas slagord mot den syriske presidenten.

Bakom en trasig dörr har kvinnor och barn samlats runt en kanna hett kaffe. Souhaib Aal, en av tonåringarna som sitter i den nedgångna lokalen, visar stolt en kopia av ett id-kort från Fria syriska armén, FSA.

-Jag vill bli som FSA-soldaterna när jag blir stor. De har visat styrka och mod i kampen mot Assads diktatur, säger han med ett stolt leende.

Byggnaden bär märken från de våldsamma sammandrabbningarna i fredags i Tripoli mellan sunnimuslimer från området Bab el-Tebbaneh och alawiter, en trosinriktning som är besläktad med shiiternas, från området Jabal Mohsen. Sunniterna är kritiska mot regimen i grannlandet Syrien medan alawiterna stödjer Bashar al-Assad. Tre personer dödades i sammandrabbningarna innan lördagens eldupphör.

I Syrien är majoriteten av befolkningen sunnimuslimer medan regimens ledare är alawiter.

De våldsamma angreppen i Homs har rört upp känslor i Libanon och ökat spänningar mellan libanesiska sunnimuslimer, som i hög grad stödjer det syriska upproret och alawiter som stödjer regimen i Damaskus. Konflikten mellan grupperna har pågått i generationer.

-Vi känner med folket i Homs, säger Amina Hamoud, en ung mor och sunnimuslim, när hon träffar IPS.

Staden Homs som är centrum för det syriska upproret har varit under belägring av regeringsstyrkor i månader och de senaste tio dagarna har intensiv skottlossning pågått och över 300 personer har dödats.

-Vi upplevde Assad-regimens förtryck tidigare, säger Amina Hamoud och hänvisar till ockupationen och den syriska arméns massaker i Tripoli 1986 där fler än 320 människor dödades. Amina Hamoud förlorade då sju släktingar.

-Min kusin som var 17 år dödades av syriska soldater mitt framför ögonen på sin mor.

Befolkningen i Bab el-Tebbaneh följer skräckslagna bevakningen och de bilder som kablas ut från Homs som ligger mindre än 20 mil från libanesiska Tripoli.

Medan motsättningarna mellan sunniter och alawiter har blivit större allt sedan 2005 då den sunnitiske premiärministern i Libanon, Rafic Hariri mördades och Syrien och dess libanesiska ställföreträdare Hizbollah anklagades för mordet, har också angreppen i Homs lett till ökade spänningar i Tripoli i Libanon.

Några få hundra meter från området Bab el-Tabbaneh är helt nya affischer på Bashar al-Assad uppsatta på de fallfärdiga väggarna. Bilar kör genom de slingrande gatorna med stereor på högsta volym som spelar sånger dedikerade till Assad.

Abu Ahmad, som äger en livsmedelsbutik i området Jabal Mohsen säger att Saad Hariri, son till den mördade premiärministern, har gått ut och sagt att den syriska regimen måste falla.

-Han borde skämmas. Han borde fokusera på att bekämpa vår fiende Israel istället för Syrien.

Lokala politiker har uppmanat den libanesiske premiärministern Najib Mikati att göra något åt spridningen av vapen i Tripoli och att avväpna grupperna.

Men många i området Bab el-Tebbaneh tror inte att det kommer att bli ett slut på striderna den närmaste tiden. Jihad el-Rahi, en trebarnsmor vars hus blev beskjutet i lördags, säger att hon inte längre skickar sin dotter till skolan, på grund av spänningarna.

-Striderna gynnar ligister och politiker. De säger att situationen i Tripoli kommer att bli bättre när regimen i Syrien faller. Men vem vet när det blir? Måste vi slakta varandra till dess? På onsdagen inledde syriska regeringsstyrkor en attack mot staden Hama, samtidigt som beskjutningen av Homs fortsatte för elfte dagen i följd. I huvudstaden Damaskus har elitförband genomfört husrazzior i stadsdelen Barzeh på jakt efter oppositionella, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Idag, torsdag, väntas FN:s generalförsamling rösta om en resolution om Syrien. Enligt resolutionsförslaget krävs ett slut på attackerna mot civila i Syrien.

Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *