Protesterna sprider sig i Tibet

Peking, 120215 (IPS) – En våg av våldsamma protester har de senaste veckorna svept över Tibet och oroligheterna i regionen är de värsta sedan upploppen 2008. Minst 20 tibetaner har under det senaste året tänt eld på sig själva för att protestera mot det kinesiska styret.

Enligt den Peking-baserade aktivisten och författaren Tsering Woeser har tre tibetanska boskapsherdar nyligen satt eld på sig själva för att protestera mot repressionen. En av dem ska enligt Woeser ha avlidit medan de två andra skadades mycket allvarligt.

I lördags valde även en tonåring buddhistisk nunna i Aba i Sichuan att genomföra en likadan aktion samtidigt som hon skrek slagord mot den kinesiska centralmakten. Den tibetanska nunnan avled, och hennes självmord har bekräftats av den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Radiostationen Radio Free Asia rapporterar att de tre herdarna genomförde sin aktion med krav på frihet och med en begäran om att Dalai Lama återvänder till Tibet. Kinesiska myndigheter förnekar dock att händelsen har ägt rum.

Om uppgifterna bekräftas så skulle det innebära att detta var första gången som vanliga tibetaner väljer att sätta eld på sig själva. Tidigare har denna typ av självbränningar bara utförts av nunnor och munkar.

De tre boskapsherdarna ska enligt Tsering Woeser ha genomfört sin aktion i Seda i Sichuan den 3 februari. På samma ort utbröt i slutet av januari blodiga sammanstötningar då polis uppges ha öppnat eld mot demonstranter. Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om hur många som dödades vid denna händelse, men olika människorättsgrupper uppger att upp till elva personer kan ha dödats.

Det är dock svårt att få fram några exakta uppgifter eftersom varken journalister eller människorättsgrupper tillåts att resa in i området, och myndigheterna har stängt ner internet och alla telefonlinjer i ett försöka att begränsa protesterna.

Oroligheter har även brutit ut på andra platser i Sichuan, som i Luhuo och Rangtang.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua beror oroligheterna på “utländska krafter” som försöker sprida “falska rykten”. Xinhua bekräftar att två demonstranter skjutits till döds av polisen i samband med att demonstranter attackerat polisstationer.

Robert Barnett, Tibetexpert vid Columbia-universitetet, menar att mycket tyder på att protesterna nu håller på att sprida sig till den breda tibetanska allmänheten.

-Tidigare brukade protesterna genomföras i de större städerna av den lägre medelklassen, men nu ser vi även demonstrationer bland småbönder och nomader på landsbygden. Det har även genomförts rättegångar mot ledande tibetanska affärsmän, som är väldigt rika och har mest att vinna på att förhålla sig lojala med staten, säger Barnett till IPS.

Han menar att allt fler tibetaner nu öppet kräver självständighet och halar den förbjudna tibetanska flaggan.

Den kinesiska kontrollen har på senare tid hårdnat betydligt i Tibet och polisen har skärpt säkerheten kring klostren – som är centrala i många tibetaners liv. Det är åtgärder som bara tycks ha radikaliserat befolkningen.

Vid klostret Kirti avslutades i förra veckan en två veckor lång stor religiös festival. Enligt organisationen Internationella kampanjen för Tibet, ICT, var dock festivalen mycket hårt bevakad av myndigheterna, och polisen ska ha trakasserat och förhört mängder av festivalbesökare.

Den kinesiska statens metoder i Tibet – med hårda tillslag och utökade kontroller av människors privatliv – skiljer sig från hur man hanterar situationen när oroligheter bryter ut i andra delar av landet.

-Jag är mycket orolig. Om politiken fortsätter på samma sätt så kommer fler människor att tända eld på sig själva och den kinesiska statens tillslag att hårdna, säger den tibetanske munken Kanyag Tsering, som lever i exil i Dharamsala i Indien.

Han är orolig för att det på sikt riskerar att leda till en massaker. Munken säger att tibetanerna dagligen tvingas utstå så många orättvisor och en så hård diskriminering att de till sist inte har något annat val än att protestera.

-Det är uppenbart att tibetanerna är inriktade på konfrontation och inte är beredda att ge vika. En person i Tibet sa nyligen till mig att “även om vi alla tvingas tända eld på oss själva, eller blir dödade, så kommer vi inte att ångra oss”, säger Kanyag Tsering till IPS.

Även Tibetexperten Barnett varnar för utvecklingen.

-Det som är oroande är att om staten fortsätter att agera aggressivt så kan situationen bli väldigt polariserad, vilket innebär att det blir mindre troligt med en framtida lösning, säger han.

Emily-Anne Owen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *