Syriens ekonomi förblöder på grund av krisen

Beirut, 120125 (IPS) – Sedan i mars har den syriska regeringen brutalt slagit ner protesterna i landet och det fredliga upproret har förvandlats till ett fullskaligt väpnat uppror i städer som Homs, Hama och Jabal al-Zawiya. Krisen påverkar landet på många olika sätt och har slagit hårt mot ekonomin, bland annat genom EU:s sanktioner.

I nya sammandrabbningar under måndagen dödades minst tio civila och fem syriska soldater. Oroligheterna följde på Arabförbundets krav att president al-Assad måste lämna över makten till vice-presidenten, ett krav som tillbakavisades av Syriens regim.

Över 150 000 personer samlades i Douma i Syrien vid begravningen av tolv personer som dödats de senaste dagarna. Den massiva manifestationen i Douma på måndagen var en av de största sedan upproret mot president Bashar al-Assad inleddes i mars i fjol, enligt den London-baserade gruppen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Enligt FN har mer än 5 400 människor dödats sedan upproret inleddes för tio månader sedan.

Den politiska krisen har också slagit hårt mot landets ekonomi.

-Situationen är extremt svår att bedöma, säger ekonomen Jihad Yazigi i Damaskus, författare till en ny rapport om den syriska ekonomin som publicerats av Mellanösterns informations- och kommunikationsmyndighet, Meica.

Syriens ekonomi är under stark press. Medan Internationella valutafonden förutspått en 2-procentig tillbakagång har Business Monitor International, som gör bedömningar av det ekonomiska läget i olika länder, förutsagt en nedgång på 9,6 procent. Enligt Yazigi kan tillbakagången bli ännu större, runt 15 procent.

Turismen har minskat med 64 procent sedan i mars, enligt uppgifter från departementet för turism. EU:s upptrappade sanktioner, särskilt stoppet för import av olja från Syrien, har varit ett hårt slag mot den syriska ekonomin.

-EU var den största köparen av syrisk olja, och landet försöker nu hitta nya kunder, säger Nassib Ghobril, chefsekonom vid Byblos Bank i Libanon som också har verksamhet i Syrien.

Syriens oljeproduktion uppgick till 385 000 fat per dag år 2010 och 99 procent av oljan exporterades till Europa. Landets oljeminister Sufian Allaw sa i förra veckan att Syrien förlorat mer än motsvarande två miljarder dollar sedan i september till följd av att landet inte kunnat exportera råolja och petroleumprodukter.

Det råder nu strömavbrott på tre timmar varje dag i Syriens huvudstad Damaskus, som varit relativt opåverkat av protesterna i landet. I vissa områden utanför Damaskus är strömmen borta i över åtta timmar varje dygn.

Valutan har förlorat nära hälften av sitt värde i förhållande till dollarn, som en följd av kapitalflykt. Det har lett till en 20-procentig inflation, beräknar ekonomen Yazigi, även om inflationen officiellt uppges vara 3,4 procent enligt uppgifter från september förra året som presenterats av landets statistikbyrå.

Det har införts transaktionsavgifter på dollaruttag och räntan på insättningar har höjts för att begränsa köp av utländska valutor.

Trycket ökar också när det gäller företagslån eftersom allt fler företag har begärt förlängning på sina lån.

Det kommer, enligt Yazigi, leda till att man trycker upp mer pengar, som kommer att skapa mer inflation.

Syriens centralbank har inte publicerat några siffror sedan i maj, vilket gör prognoserna för framtiden osäkra. Mycket kommer att avgöras av hur mycket finansiellt stöd Assad-regimen får från sina allierade, Irak och Iran.

Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *