Gatuprotesterna i Rumänien fortsätter

Warszawa, 120124 (IPS) – Under nära två veckors tid har tusentals upprörda rumäner från alla samhällsskikt visat sitt missnöje med landets regering. Demonstrationer har hållits i den rumänska huvudstaden Bukarest och i flera andra städer.

Det demonstranterna i första hand vänder sig mot är bristen på öppenhet och att man menar att ingen tar ansvar för de politiska besluten. År 2009 tog Rumäniens borgerliga regering ett IMF-lån på 20 miljarder euro och regeringen införde sedan ett av de tuffaste åtstramningspaketen i Europa med en 25-procentig sänkning av lönerna inom den offentliga sektorn och nedskärningar i socialbidragen.

Demonstranternas ilska riktas mot premiärminister Emil Boc och hans allierade, president Traian Basescu, som jämförs med diktatorn Nicolae Ceausescu. I demonstrationerna ställs krav på direkt demokrati och många har fått nog av korruptionen i landet: “Vi ber om överseende för att vi inte kan producera så mycket som ni stjäl,” är ett av de återkommande budskapen i demonstrationerna.

Bland demonstranterna återfinns både intellektuella, pensionärer, studenter och arbetslösa och protesterna har genomförts utan formell ledning eller sammanhållet program.

-Det är lätt att diskutera med alla även om vi kommer från olika sociala grupper och politiska läger. Pensionärer kommer hit och tillbringar eftermiddagen på torget tillsammans med folk från arbetarklassen och aktivister från olika organisationer, anarkister, hipsters, och fotbollssupportrar, säger doktoranden Mihai Lukacs som är en av dem som deltagit i demonstrationerna.

Den tändande gnistan var regeringens planer på att sälja ut delar av akutsjukvården, som presenterades av president Traian Basescu tidigt i januari. Förslaget hade inte föregåtts av någon offentlig debatt och hade författats av en kommission tillsatt av presidenten. Den 10 januari avgick Raed Arafat, populär viceminister för hälsovården och upphovsmannen bakom landets effektiva system för ambulanssjukvård, i protest mot planerna.

Demonstrationerna, som inleddes den 12 januari, tvingade inom några dagar regeringen att skrinlägga privatiseringen. Arafat är också tillbaka i regeringen.

“Familjeläkare vill inte se några reformer inom sjukvården, anställda inom akutsjukvården vill inte se några reformer och en stor del av allmänheten vill inte ha några reformer heller”, sa president Traian Basescu, när han meddelade att det kontroversiella privatiseringsförslaget strukits. Men han gjorde inte någon skillnad på “reformer” och “privatisering”. Och det är uttalanden som dessa som har gjort Basescu allt mer impopulär.

Protesterna har vid ett par tillfällen blivit våldsamma, särskilt under den första helgen efter att demonstrationerna inletts, den 14 och 15 januari. Bankomater och skyltfönster slogs sönder, soptunnor sattes i brand och flera personer skadades av stenkastning. En del har skyllt våldsamheterna på fotbollssupportrar medan andra hävdat att regeringen eller polisen provocerat fram våldet. Andra menar att det främst är ungdomar som velat förstöra vad de ser som symboler för nyliberalismen.

Medierna har haft ett stort fokus på våldsamheterna i samband med demonstrationerna. Men enligt statsvetaren Oana Popescu, som bevittnat demonstrationerna, har våldet haft en marginell roll.

-Majoriteten av människorna på gatan betraktar våldet som något som inte är relaterat till dem, till deras protester, och de har hållit sig undan från det, säger Popescu.

Rumäniens hårt pressade premiärminister Emil Boc sparkade på måndagen sin utrikesminister sedan denne kritiserat deltagarna i den senaste tidens stora demonstrationer mot regeringen.

Claudia Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *