Immunitet för Mellanösterns forna ledare upprör

New York, 120126 (IPS) – Flera störtade politiska ledare och militära befälhavare i Mellanöstern kan komma att försöka uppnå immunitet för att slippas ställas till svars för krigsbrott. Men kritiken från FN och internationella människorättsgrupper är hård.

Enligt Jose Luis Diaz, ordförande för Amnesty Internationals FN-kontor, är det kränkande för offren om politiska och militära ledare får immunitet för misstänkta människorättsbrott, krigsbrott och brott mot mänskligheten. Men dessutom menar han att sådana åtgärder innebär ett bakslag för arbetet för internationell rättvisa och kampen mot straffrihet.

-Jag anser att det är extremt allvarligt, säger Luis Diaz.

Jemens tidigare president Ali Abdullah Saleh styrde sitt land med repressiva metoder i 33 års tid innan han efter ett år av folkliga protester gick med på att lämna ifrån sig makten. Detta i utbyte mot att han fick åtalsimmunitet i enlighet med en lag som antogs av landets parlament i förra veckan.

I Egypten har det styrande militärrådet inlett förhandlingar med landets kommande regering, ledda av Muslimska brödraskapet, i syfte att uppnå immunitet för de militära befälhavare som bär ansvaret för att fredliga demonstranter dödades i landet under förra året.

Om den hårt ansatte syriske presidenten Bashar al-Assad till sist lyssnar på den internationella och inhemska opinionen och beslutar sig för att frånträda makten så är det högst troligt att även han i utbyte för ett sådant beslut kommer att begära åtalsimmunitet.

-Vi var mycket kritiska mot Salehs immunitetslag innan den antogs eftersom vi anser att den utgör ett brott mot Jemens internationella åtaganden om att utreda och åtala människorättsbrott, säger Luis Diaz till IPS.

Han påpekar samtidigt att även om Saleh för närvarande inte kan åtalas i Jemen så innebär inte detta nödvändigtvis att han går säker från att ställas inför svars i andra länder.

FN:s människorättskommissarie Navi Pillay har påpekat att de internationella lagarna och FN:s policy kring frågan är klar – immunitet tillåts inte för individer som kan ha gjort sig skyldiga till internationella brott som krigsbrott, brott mot mänskligheten, folkmord eller andra allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

-Enligt den information vi har fått så finns det anledning att tro att sådana brott begåtts i Jemen, sade Navi Pillay nyligen i ett pressmeddelande.

Människorättskommissarien underströk samtidigt att det är av högsta vikt att offrens rättigheter står i centrum om man ska lyckas återskapa stabiliteten i ett samhälle som präglats av våldsamma konflikter.

-Varje individ som begår ett brott har ett ansvar och bör inte tillåtas undkomma rättvisan, enligt Pillay.

Luis Diaz anser att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, bör väcka åtal för de brott som begåtts i Jemen, Egypten och Syrien. Domstolen kan dock enbart ta upp fall som inträffat i länder som har undertecknat Romstadgan, som är grunden till ICC. Det har inte Jemen, Egypten eller Syrien gjort.

Säkerhetsrådet har dock mandat att begära att ICC:s åklagare även granskar fall i länder som inte har erkänt domstolens legitimitet.

-Det är vad vi uppmanar säkerhetsrådet att göra när det gäller Syrien, där vi anser att brott mot mäskligheten har begåtts – och fortsätter att begås – av statsmaktens styrkor, säger Luis Diaz.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *