Global kampanj vill ge Moder Jord FN-skydd

New York, 110527 (IPS) – En särskild FN-konvention bör instiftas i syfte att skydda Moder Jords rättigheter. Det kräver en internationell koalition bestående av forskare och miljöaktivister.

Samtidigt som Förenta Nationerna för en ständig kamp mot klimatförändringarna, förgiftningen av vattendrag, den minskande biologiska mångfalden, avskogningen, och en rad andra stora miljöproblem så har kampanjen för en “universell deklaration om Moder Jords rättigheter” börjat växa sig starkare.

-Det är inte för sent att byta spår och förbättra vår relation till Moder Jord. Men tiden börjar rinna ut, säger FN:s biträdande generalsekreterare Asha-Rose Migiro.

En av kampanjens ledande företrädare är Maude Barlow, som även är ordförande för medborgarorganisationen Council of Canadians.

-Vi hoppas att en universell deklaration om Moder Jords rättigheter en dag kommer att finnas med som ett av de viktigaste fördragen i vår tid, bredvid FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna från 1948, säger hon.

Barlow understryker att det tog lång tid innan världens länder kunde komma överens om deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

-Det kommer inte att vara en enkel kamp att få naturens rättigheter förstådda och erkända, men en dag kommer det att ske, säger hon till IPS.

Nyligen lanserade en grupp miljöexperter från olika delar av världen en bok med titeln “The Rights of Nature: The Case for a Universal Declaration of the Rights of Mother Earth and Wild Law: A Manifesto for Earth and Justice.” I samband med lanseringen av boken sade Shannon Biggs, som är verksam vid människorättsorganisationen Global Exchange, att de miljölagar som finns i dag värderar kommersen högre än naturen.

-Och därigenom skadas ekosystemen. Men vi kan i dag se hur befolkningar världen över agerar för att förändra detta och för ett erkännande av naturens rättigheter, sade Biggs.

Ett förslag på hur en FN-konvention skulle kunna se ut togs fram i samband med Folkens världskonferens om klimatförändringar och Moder Jords rättigheter i bolivianska Cochabamba i april förra året. Detta förslag överlämnades sedan till generalsekreteraren Ban Ki-Moon.

Den tidigare FN-rådgivaren Barlow säger att mänskligheten måste skapa regler och lagar som stämmer överens med jordens egna lagar, vilket innebär ett skydd av naturen och en hållbar utveckling.

-Vi talar inte om att varje insekt eller fisk ska ha samma individuella rättigheter som människor, säger hon.

Men Barlow understryker att i ett system där även naturen har rättigheter så skulle det bli olagligt att utrota en art eller att förstöra ett flodområde.

Som exempel nämner Barlow att Mexikanska golfens representanter skulle kunna stämma BP för den katastrofala oljekatastrofen i området, eller att representanter för havet i närheten av kärnkraftanläggningen i Fukushima skulle kunna stämma reaktorns ägare.

Barlow menar att människans och naturens rättigheter är tätt sammankopplade.

-Det vi försöker få sagt är att det inte finns något som kan kallas mänskliga rättigheter om jorden inte längre kan upprätthålla livet. Det är ingen slump att på de platser där fattiga människor dör, dör också vattnet, skogarna och luften kring dem.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *